Submitted by WA Contents

Aluminium House’s dramatic cantilever produces one-storey effect designed by Fran Silvestre

Spain - Jun 20, 2016 - 17:31   9229 views

A very dramatic cantilever of Aluminium House in Madrid's landscape creates 'one-storey' effect, combining with surrounded gardens and big trees within the metropolis of Madrid. The surrounding landscape was the starting point of design approach for Fran Silvestre, founder and design director of Fran Silvestre Arquitectos in Valencia. Fran Silvestre's buildings always try to combine local materiality with natural environment through innovative, simplistic, pure but elegance design forms, which brings new formal identities in relation to different contexts.

Aluminium House is a two-storey residential building that is opened up to landscape and green mountains of the city with full transparency, elegancy, sensitivity and minimalist demeanour. Fran Silvestre's recently completed building is shaped by metallic and horizontal nature by using local materials on the facade. With its proportions and materiality it both contrasts and blends with the tall trees of its environment.

The scale of the house is moderated through the understanding of the day area as a base emerging from the same natural stone which paves part of the plot. The night zone is placed on it and focuses the view to the north and south while protecting itself from the eyes of the neighbours and generating shaded terraces in which to enjoy the exterior.

The substantially square plan is designed to unite the program in a compact way. The staircase and central inner atrium distribute the rooms, establishing a functional hierarchy in which all spaces open up to the garden.

Project Facts

Architecture: Fran Silvestre Arquitectos

Interior Design: Alfaro Hofmann

Project Team:

Fran Silvestre: Principal in Charge

Team: Jordi Martínez, Fran Ayala, María Masià, María José Sáez, Ángel Fito, Adrian Mora, Estefanía Soriano, Pablo Camarasa, Sandra Insa, Santi Dueña, Ricardo Candela, David Sastre, Sevak Asatrián, Álvaro Olivares, Paloma Márquez, Mercedes Calderón, Eduardo Sancho, Esther Sanchís, Vicente Picó, Erika Angulo, Alba Monfort, Ruben March. 

Structural Engineer: David Gallardo | UPV

Project manager: Orencio Peña (Serconex)

Building engineer: Zacarias Gonzalez (Serconex)

Location: Madrid

Site area: 1770,00 m2

Built area: 958,03 m2


Building services: 

Sanitaryware

Toilet | Suspended, Link. (Flaminia)

Sink faucet, bidet, shower | Lounge,  PAN+. (Zuchetti)

Toilet tank| Project Line, Geberit

Bathtubs: Biblio. (Antonio Lupi)

Faucets: Pan+(Zuchetti)

Lighting: Linear fluorescent fixture| Cofer,  Vital Esdras

Climate control: Underfloor heating, Air Conditioning


Finishes

Paving

Interior | White marble Arabescato

Exterior | White granite

Surfaces

Interior | Plaster

MDF paneling painted white RAL 9003

Bathrooms and kitchen| Betacryl

Exterior | Iron brushed aluminum and white granite

False ceilings | Smooth plasterboard plates

Paints | Walls and ceilings | Matte plastic paint RAL 9003


Metalwork&Locksmithing     

Interior: Doors and cabinets DM white lacquer RAL 9003

Windows frame: Aluminum frames Less Frame | Vicent Torres     


Equipments

Kitchen: Kitchen furniture Modelo Matrix (Varenna), Betacryl countertop/Granite Alisandro

Outdoor Furniture: Modular sofa, table, and armchairs | Blau de Gandía Blasco designed by Fran Silvestre Arquitectos

Lift: Ascensores FAIN

Video: Alfonso Calza

All images © Diego Opazo (Construction), Fran Silvestre Arquitectos (Models)

> via Fran Silvestre Arquitectos