Submitted by WA Contents

Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory complete Pridham Hall with inclined terrace in Adelaide

Australia Architecture News - Oct 16, 2019 - 14:31   1226 views

Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory complete Pridham Hall with inclined terrace in Adelaide

Snøhetta, in collaboration with local partners JPE Design Studio and Jam Factory, has completed a new sport facility and student center in Adelaide, Australia

Named Pridham Hall, the new center is located at the heart of University of South Australia’s City West campus, and serves as a vibrant space where university life, milestones and academic achievements are celebrated.

The new Pridham Hall is the first Snøhetta's project built in Australia. The building, featuring an inlined triangular terrace with plants and greenery, acts as a state-of-the-art sporting facility and student center at a corner plot of the campus.

Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory complete Pridham Hall with inclined terrace in Adelaide

University of South Australia was founded in its current form in 1991 with the merger of the South Australian Institute of Technology and the South Australian College of Advanced Education. By transforming the on-campus student experience and enabling access for the surrounding community, Pridham Hall has become a civic landmark for both the university and the city. 

Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory complete Pridham Hall with inclined terrace in Adelaide

The project was aimed to increase engagement and connectivity within the campus creating a welcoming public space for passerby. "This new addition to Adelaide’s west end highlights the importance of public spaces that engage and inspire connectivity between students, learning and the wider Adelaide community," said Snøhetta. 

"Pridham Hall delivers a new comprehensive sporting hub to the university’s City West campus to encourage students’ well-being and physical health, while simultaneously providing an on-campus venue for graduations, events and student interaction," added the studio. 

Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory complete Pridham Hall with inclined terrace in Adelaide

The building consists of the hall, a pool, sports facilities and function spaces, as well as integrated green spaces, fulfilling the university’s ambition to create a welcoming destination for students and visitors alike. By allowing public access to both interior and exterior spaces, the building aims to create a sense of public ownership and engagement.

The interaction between the landscape and the building offers passersby a snapshot of the life inside Pridham Hall and creates a welcoming façade to the campus which enhances activity occurring both inside and outside the building. 

Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory complete Pridham Hall with inclined terrace in Adelaide

At the north-eastern and western sides of the building, the roof extends down to street level to create two terraced green recreation spaces which function as large external public amphitheaters. 

These flanked “green wings” are designed to produce an exceptional display of textures and colors, showcasing the plant species from Southern Australia with emphasis on those from the Adelaide region. 

Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory complete Pridham Hall with inclined terrace in Adelaide

Creating a dedicated social space, the western amphitheater is integrated with the adjacent buildings with opportunities for outdoor cinema and events. The north-western corner of the building is lifted, highlighting the main entry and Pridham Hall’s connections with the urban realm.

The heart of the building is the Hall, located on the ground floor. Differing from traditional academic main halls, this multifunctional space houses both sport activities, events and ceremonies. Designed with distinct red elements in the draping and patterns on the timber walls, the aesthetics of the Hall contrasts the surrounding lobby area, creating an energetic and vibrant space. 

Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory complete Pridham Hall with inclined terrace in Adelaide

The 1,600-square-metre hall includes a climbing wall and a student lounge mezzanine at the second level. In addition, the building can also be transformed from a sports hub to a capacious event space with the ability to host everything from banquets to UniSA’s annual graduation ceremonies for up to 2,000 people.

UniSA Sport is situated at the basement level and offers a gymnasium, dance studio and a unique 25-meter swimming pool. Vertical connection between these spaces and the ground floor is created by the use of glazed voids between the street and the lobby where views and daylight are able to penetrate with maximum effect. 

Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory complete Pridham Hall with inclined terrace in Adelaide

In alignment with UniSA’s target of 15 % reduction in campus-wide carbon emissions by 2021, the project embeds several energy-reducing strategies into the design that are both high and low-tech.

Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory complete Pridham Hall with inclined terrace in Adelaide

The design of Pridham Hall enables natural light to penetrate deep into the building, from the basement level through to level 1, reducing the need for artificial lighting and heating by using efficient passive design features. 

Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory complete Pridham Hall with inclined terrace in Adelaide

The ground floor lobby space’s permeable glazed facades opens up and allows for natural ventilation, creating an indoor-outdoor space and flexible use. The northern and western lobbies are considered a single internal plaza space, with strong visual and physical connection to the outside, allowing full enjoyment of the warm Adelaide climate.

Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory complete Pridham Hall with inclined terrace in Adelaide

Designed to integrate with the neighboring university facilities, Pridham Hall contributes to a lively atmosphere with the ability to facilitate recreation and connectivity between the university, business and student communities. 

The hub extends campus life and culture beyond daytime, creating a place that influences the changing nature of the campus and the west end of Adelaide.

Snøhetta recently completed the Charles Library with grand wooden arched entrance in Philadelphia. The studio is currently working on a new Grand Opera House in Shanghai. 

Founded in 1989 by Norwegian architect Kjetil Trædal Thorsen and American architect Craig Dykers, Snøhetta produces a large number of projects across the world, one of the studio's most well-known project includes an underwater restaurant in Norway

The world’s northernmost energy-positive building by Snøhetta has also been completed on the waterfront of Trondheim, Norway. The studio has more than 240 employees from 32 different nations.

All images © Mark Syke

> via Snøhetta