The new Jansen Campus lies in the village of Oberriet, in the Rhine valley, one of the most industrialised areas of Switzerland. The company is currently run by a dynamic young team and though in existence for almost a hundred years, the last ten years have seen a particularly rapid expansion into international markets.

The motivation behind the construction of the new building has been to create a space that would have a positive and productive effect on the creativity of the executives, researchers and employees of the company. Throughout all the phases of design and construction, there has been an underlying and continuous concern in investing in human. This innovative social approach has been consistently supported throughout the project by the company and the challenge to deliver such a building has been met with great satisfaction by all involved. The project is the result of a genuine collaboration between Jansen and the design team. Having worked with architects for many years, developing and tailoring solutions, the clients have a great appreciation of architecture and were keen to apply their experience and expertise to finding solutions for their new building.

The new building was preceded by sort of mini urbanisation of the Jansen site, resulting from the necessary expansion of existing industrial structures and which then allowed for the creation of spaces on a human scale within the existing fabric. This has led to the formation of a series of spaces that evoke the atmosphere of public squares. Given the site’s potential for further development, the project has adopted the name CAMPUS- Campus für Innovation und Technik - evoking a place of production, sharing, learning and research.

The project began three years ago with a concept design and has become a reality that has taken on regional importance, representative of genuine Swiss quality, design, craftsmanship, construction and economy. Jansen is committed to the sustainable management of its production and logistics and in keeping with the companys ethic and technical excellence in this field, the building meets the exacting Minergie standards, with efficient energy use and the reduction of environmental pollution ensuring the enhanced quality of life for the users of the building and a competitiveness in maintenance costs. The building for example uses ground water for the heating and cooling and runs on a heat recovery system, drawing attention to the companys experience in energy efficiency and production of photovoltaic elements.

2008

2012

In order to allow for the fluid flow of daily working life, spaces intended for collective use have been placed adjacent to the main lifts and stair while the more intimate working spaces lie further along from this circulation. The structural functions of the building are assumed by the perimeter walls of the triangles, thus allowing for a free plan internally with a high degree of flexibility and possibility for future division. Currently the spaces are organised about a three-dimensional grid that corresponds to the company’s functional structure.

The public functions are distributed from a reception zone on the ground floor. Rooms for meetings, business lunches and a restaurant all lead off this area. Also on the ground floor, beside the reception is an office known as ‘Mission Control’ representing the operational heart of the company and acts almost like the stock market floor, where all information regarding the operations of the company is processed here in real time. On the first floor there is a space named Kreativbereich, a workplace and informal meeting space open to all, much appreciated by the employees, a teaching room with foyer and other meeting rooms. An open plan office for the communications section is located on the second floor and on the third is the boardroom with a panoramic terrace.

Individual offices and more intimate working spaces requiring more privacy are distributed along a spiral, with their area increasing as the spiral rises. The northern-most triangular block houses the operations wing of the company across two floors and on the upper floors are the offices of the directors responsible for this sector. The south triangle houses quality control and the executives responsible on the second floor. In the basement there are ca. 1000sqm reserved for archives, mechanical rooms and technological systems.

Despite its apparent sophistication, the atmosphere of the internal landscape reflects the principle of reducing details to a minimum. The constructive elements are therefore always explicit and follow the rationale and economy of the site and the project, giving the space a technical, industrial atmosphere.

Alongside the building itself, the ‘architecture’, particular care has been taken in the landscape design and in the choice of both furniture and art works to complete the spaces.

The landscape design involved the planting of 80 trees of 35 different species that have existed in the Rhine valley for at least the last 200 years and as such it takes on a didactic role in explaining the region’s landscape.

Contrary to the traditional art investment for a work created in-situ, and thereby explicitly connected to the building, it was preferred, within the same economic parameters to take a more ‘dynamic’ route. As such, the art works selected reflect the intention of interacting with the complexity of our contemporary world and contains pieces by young, internationally established, contemporary artists.

Just as in the attention given to every detail in construction, the same precision and care went into the choice of furniture and the lighting and technical elements in the building. It was decided that the furniture pieces would be products of the recent generation of designers, the result of a particular technological research, be of resistant and durable materials and reflect the philosophy of Jansen.

Location: Oberriet, SG, Switzerland
Function: Office building
Client: Jansen AG
Project start date: July 2008
Construction start date: May 2010
Completion date: May 2012
Certification: Minergie Label

Site area: 3705 m2
Building area: 1100 m2
Total floor area: 3300 m2
Basement floor area: 900 m2
Above ground floor area: 2400 m2
Volume: 15’800 m3
Storeys: 1 level basement, 4 levels above ground


Materials: Main structure: reinforced concrete
Finish, exterior: Facade:
Dark pre-patinated Rheinzink expandet mesh
Wind protection layer
Cantilevered wallls and overhangs:
Reinforced concrete, painted white
Windows:
Jansen Viss SG, structural glazing
Sloping roof:
Rheinzink dark pre-patinated panels
Flat roof:
Prefabricated concrete elements
Gravel
Finish, interior: Walls:
Plaster
Ceilings:
Plaster
Floors:
Wood parquet
Stone

Client: Jansen AG – Oberriet SG

Architect:
Principal: Davide Macullo Architects – Lugano TI
Davide Macullo
Project architect: Lorenza Tallarini
Design collaborators: Ah Lom Kim
Aileen Forbes-Munnelly
Karen Abernethy
Michele Alberio
Samuela Pfund
Contractor: Architekten: rlc AG – Rheineck SG
Landscape architect : Davide Macullo Architects – Lugano TI
Interior design: Davide Macullo Architects – Lugano TI
Structural engineer: Wälli AG Ingegnieure - St Gallen SG
Building engineer, acoustics: Baumann Akustik und Bauphysik AG - Dietfurt SG
System engineer and coordination:
Amstein und Walthert AG - St Gallen SG
Lighting engineer: Caduff Lichtplanung – Dietikon ZH
Facades consultant: Fiorio Fassadentechnik GmbH – Zuzwil SG
Door consultant: Dileis – St Gallen SG
Foreman: Gautschi AG – St Margrethen SG
Johann Loher – Montlingen SG
Kühnis AG – Oberriet SG
Facade construction: K + K Fassaden AG – St Gallen
Roof construction: Loher Spenglertechnik AG – Oberriet SG
Rossi AG – Oberbüren SG
Window construction: Aepli Metallbau AG – Gossau SG
Internal doors construction: Wehrli Metallbau AG – Wil SG
Wooden floor construction: Parkett Bösch GmbH – Zürich ZH
Stone floor construction: Urban Loher – Montlingen SG

Lighting: Regent Beleuchtungskörper AG – Zürich ZH
Audio, video: Büro Tech Spirig AG – Berneck SG
Furniture: Cappellini Spa – Meda I
Alias Spa – Grumello del Monte I
Sara SA – Tenero TI
Stoll Giroflex – Lenzburg AG
Custum designed furniture: Frei Holzbau AG – Kriessern SG
Zomo-form – Au SG

Prints: Kupka Werbeproduktion AG – Montlingen SG
Art Advisor: Sophia Kim, Seoul, South Korea
Landscaping: Bucher AG – Widnau SG
Outdoor paving: Hugo Dietsche AG – Kriessern SG
Sanitary ware: Tiziani Haustechnik GmbH – Montlingen SG

/

Favorited 1 times