Located in Altıntaş Neighborhood of Aksu District of Antalya, the design area has a very strategic location thanks to its proximity to both the airport and the beaches. While developing a project on a highly qualified land, a concept was developed by evaluating the characteristics of the land, Antalya's climate, solar movements and regional needs and requirements. In the parcel, which has a nearly rectangular form, a total of 141 flats are placed in two separate blocks with a site plan layout that becomes parallel to the short side of the parcel. In this way, direct orientation to a not preferred facade such as the North facade was prevented and the flats are oriented towards the intercardinal directions.

It is aimed to leave plenty of green space for landscape design in between the blocks by providing an entrance from the northern façade. Endemic and vernacular plants are selected for landscape design and a nearly 1.000 square meter pool with various activations is located between the blocks. A total of 18 duplex apartments in 2 blocks on the ground floor are designed to offer a “loft” life with their large gardens in front of them. A bar, which can be accessed from both the outside and inside the pool, is positioned in the middle of the pool and creates a social area for the residents.

The swimming pool has a design reminiscent of a lake, on the south side of the land, in the middle of the landscape area, at an equal distance from both blocks and creating a view for the apartments.

One of the most important features of the project is that it has a "vertical forest" structure to be built with steel construction in front of the blocks. This structure consists of gardens of approximately 15 square meters in front of the flats on the floors, offering the blocks advantages such as privacy and shading. Thanks to this feature, the project offers an innovation that none of the surrounding buildings offer. Antalya Garden Suites offers an integrated life with nature by ensuring that every apartment looks green. These gardens, each of which are two stories high, act in a staggered fashion on the façade, preventing the flats from looking directly at each other's garden and ensuring that there is no problem with privacy.

In order to allow vehicles to be parked in a shaded area in a warm climate like Antalya, the shaded open car park located in the East and West side of the blocks are covered with photovoltaic panels. In this way, it is aimed to keep the vehicles cool and harvest solar energy at the same time. These PV panels and the ones located on the roofs of the blocks are compensating the need of electricity for common areas and the electric vehicle charging stations. Additionally, rainwater collection tank located in the underground is designed to meet the irrigation demand of the vertical forest structure and landscaping. Such features are considered to achieve both environmental and economic sustainability.

Controlled entrance is provided thanks to the security booth and garden walls. There is an underground parking as well as the shaded parking areas extending along the East-West direction, right after the entrance.

2021

2022

Residential blocks has been designed in reinforced concrete structure with a steel structure garden annex. Total built area is over 15.000 sqm including the reinforced concrete blocks, steel construction, pool and underground parking.

Partners in Charge: Salih Z. Salalı - Doruk Salalı
Team: Mazhar Gülen, Ertuğ Ateş

/

Voted 0 times