Submitted by WA Contents

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

Italy Architecture News - Sep 11, 2023 - 14:30   1021 views

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

Italian architecture practice ELASTICOFarm has built a residence made of an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes within a spacious private park in Cambiano, in the province of Turin, in Northern Italy.

The project, named The Hole with the House Around, was designed for a young chef and originated from the renovation of a residential building built in the 1970s.

The house is comprised of a group of volumes that rise above the original building, partially leaning on it. 

The rooms of the house, like treetops in a forest, are elevated from the ground and raised on orange tree-like metal stilts. 

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

The rooms are arranged as a cluster around a central void, enhancing the sensation of vertigo and detachment from the ground.

The house disengages from the earth, ascends, and relies on a pre-existing structure on which it ultimately leans, becoming its rebellious counterpart. 

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

In “The Hole with the House Around,” the architectural box disassembles into a series of distinct elements, while a central void emerges, serving as the focal point around which the architecture achieves its balance. An unanticipated connection with the surrounding landscape is revealed, the house embracing the openness of the atmosphere and the expanse of the sky.

This is not the first time that Stefano Pujatti and ELASTICOFarm embark on a project that challenges the status quo. Their work often emerges in stark contrast to the countless faceless and unremarkable structures that dominate the outskirts of cities, especially in Italy. 

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

Pujatti’s creations stand proudly before these buildings, not as warriors in a cultural conflict, but as champions of originality and nonconformity. They uphold the right to refuse banality and embrace the quest for innovative construction methods and distinctive spatial arrangements.

Here in Cambiano, in the province of Turin, Pujatti adheres to unconventional principles and approaches the theme of engaging with existing structures as an opportunity to reflect on the potential of post-war built heritage as a platform for the development of new typologies and innovative ways of living. 

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

Rather than expanding the original house — a villa built in the 1970s —Pujatti envisions a completely independent new building. The demolition of the existing roof results in the creation of a terrace for the new residential unit.

While occupying the same plot of land, the new residence embarks on its unique strategy to create alternative living conditions and establish a more expansive panorama that stretches towards the awe-inspiring Alpine range, visible on the clearest days. 

The house, aspiring to reach for the sky, ascends to bring the heavens within its architecture. It achieves this by ingeniously inventing an empty courtyard — a core that, though inaccessible, connects all the spaces, thus expanding the domestic realm.

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

The Hole with the House Around detaches itself from the ground and rises to the height of the tree canopies, taking the form of an assemblage of various volumes around a central courtyard, allowing the sky to permeate the heart of the house. 

These volumes correspond to the rooms and internal functions of the dwelling, interconnected by a continuous pathway that envelops the courtyard, creating a relationship between inhabited spaces and the void, evoking a sense of vertigo induced by the separation from the ground. 

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

The structure is prefabricated in galvanized steel and rests primarily on tall forked metal pillars, with minimal reliance on the original concrete structure of the house. Both the exterior cladding and interior walls have been constructed using dry methods. 

The application of polyurethane spray insulation significantly contributes to the building’s high energy efficiency.

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

The house is accessed directly from the park, weaving through the trees. Even the suspended and open metal staircase forms a distinct entity. As one ascends, a constantly shifting landscape unfolds, leading to the level of the residence, creating a captivating journey. 

The vegetation permeates and envelops the building, transforming even the interior space. Upon entering, one immediately glimpses the courtyard, radiant and lush with greenery. 

Here, three birch trees soar, reaching for the light. To the right, a few steps lead to the living area, which seamlessly expands into the dining room.

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

This space is directly connected to a terrace, providing access to the rooftop garden created on the existing building’s roof. Ascending a few more steps from the dining room, one reaches the kitchen, strategically positioned in the northeast corner. 

From here, the owner, passionate about cooking both personally and professionally, oversees the rest of the house and maintains visual contact with both the terrace and the rooftop garden. 

Continuing counterclockwise around the courtyard from the dining room, a pathway leads to the service areas and subsequently to the sleeping quarters. The bedrooms are situated along the west side of the house, eventually reconnecting with the entrance area.

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

The interior walls of the house were painted in various shades of green, creating an ideal connection with the tree canopies. The entire building is clad in corrugated aluminum sheeting, reflecting the ever- changing surroundings while simultaneously distorting and abstracting them.

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

The deliberate distortion is fundamental in defining The Hole with the House Around. 

ELASTICOFarm’s project conscientiously interacts with the original building, carefully altering it while preserving its identity as much as possible. 

By incorporating this preexistence, Stefano Pujatti does not comment on it but rather utilizes and engages it in a dialectical relationship that becomes fully understood through physical experience and becomes evident in the project’s drawings. 

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

The floor plan of the new house stands in contrast to the original. While it shares a similar arrangement of spaces surrounding a central distribution, Pujatti’s design for the new house is dynamic and expansive, reorganizing itself around the central void, where it finds its stability and a provisional equilibrium.

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

Plans

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

Sections

ELASTICOFarm built residence with an assemblage of corrugated aluminium-clad volumes in Italy

Elevations

ELASTICOFarm together with bplan also designed a residential apartment standing on a forest of steel pillars in Lido di Jesolo, a tourist seaside destination close to Venice, Italy. 

Architecture and product design studio ELASTICOFarm was founded by Stefano Pujatti, Alberto Del Maschio and Sara dal Gallo in 2005, based in Chieri and Pordenone, Italy and Toronto, Canada.

Project facts

Project name: The Hole with the House Around

Architects: ELASTICOFarm

Location: Cambiano (Torino), Italy

Size: 385m2

Design team: Stefano Pujatti, Daniele Almondo, Valeria Brero, Serena Nano, Andrea Rosada

Structural engineering: Corrado Curti

Mechanical engineering: Pasquale Matarazzo, Bruno Marcon

Contractor: De Filippi Costruzioni

Completion date: July 2022

All images © Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

All drawings © ELASTICOFarm.

> via ELASTICOFarm

aluminium corrugated ELASTICOFarm residence residential