Submitted by WA Contents

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

China Architecture News - Jun 11, 2021 - 14:14   2046 views

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Penda China has revealed design for the Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong province, China

The “Shili Lianjiang” project is located in Lianzhou Town, Doumen District, Zhuhai City, Guangdong province. The town is located in the area of the west bank of Zhujiang River which is a hub connecting Macao, Jiangmen and Zhongshan. 

With beautiful natural ecological environment and rurality, the project focuses on “farming for vacationing, nourishing of life”and is a large-scale comprehensive tourism project integrating ecological agricultural tourism, farming experience, leisure & vacationing, science promotion & education, and nourishment of life and living. 

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

As the first practically implemented project of Phase I of the Shili Lianjiang project, it carries such functions as science promotion & education, exhibitions and shows, interactive experience and adequate and systematic service and aims at building a public cultural space integrating exhibitions, education, experience and business.

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Organic bionical architecture 

“Lian” (which means “lotus” in Chinese), the core word of the project, means that the inspiration for the architectural form comes from the lotus pool on the north side of the site. Subsided roof integrates expressive space creation and also romance of architects. 

The subsided point with a lotus pattern connects with spiral stairs and creates a kind of steric strain indoors. The roof pattern brings a psychological hint to visitors and guide them to the stairs to start a spatial walk.

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Functions and traffic route

The four-storey building has one underground floor, and will reach 24 meters high and consist of two blocks (on the south and north sides respectively) and a central hall. 

The two blocks on the north and south sides form anchor points, and the side pull structure is adopted for the roof model, creating a wide and upwardly extended hall. 

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Cafe, bookstore,cultural and creative exhibitions, agricultural exhibitions, hall space where temporary large-scale activities can be held, multiple-function hall and other space are combined inside the building.

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Traffic route of the building for visitors is accessed via entrance – spiral stairs – exhibition hall – corridor – floor, and this route forms a consecutive closed loop, allowing visitors to fully experience the spatial effects in the experience room.

The building is long and narrow from north to south, and on the east and west sides of it, there is the main facade and the lighting surface. 

Blind components are intended to hide from sunlight, each of which has different angles to coordinate with the light and vision field and to reduce radiation energy through digitization design.

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Interaction and experience

The roof is an abstract formal language, whose functions can also be changed depending on demands.The outdoor theater becomes a platform for rest and activities for people in the daytime and can be changed into a theater with a starry sky. There are many crops planted around the theater, extending the surrounding natural landscapes. 

In the meantime, children can experience fun from planting. Interaction between users and the building brings all-round experience and feelings to people and also establishes organic connections among the nature, building and people.

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Concept diagram

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Concept diagram-2

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Concept diagram-3

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Concept diagram-4

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Concept diagram-5

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Basement floor plan

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

First floor plan

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Second floor plan

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Third floor plan

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Fourth floor plan

Penda China reveals design for Shili Lijiang Science Promotion Building in Guangdong

Structure diagram

Project facts

Project name: Shili Lijiang Science Promotion Building,

Location: Guangdong province, China

Project size: 6722 m2

Year: 2020-2022

Principal designers: Sun Dayong & Wan Shuyan

Design team: Penda China

LDI: Bowan Architecture

All images courtesy of Penda China

> via Penda China