Submitted by WA Contents

BAAO Architects and 4|MATIV Design Studio design home-like preschool and cultural center

United States Architecture News - Feb 14, 2020 - 13:44   1226 views

BAAO Architects and 4|MATIV Design Studio design home-like preschool and cultural center

New York-based multidisciplinary practice BAAO Architects and Brooklyn-based design and architecture studio 4|MATIV Design Studio have designed a home-like preschool and cultural center in Brooklyn. 

Named Mi Casita Preschool and Cultural Center, the interiors are designed with colourful additions, furnitures and fixtures - such as orange walls and turquoise ceiling are used to highlight some spaces inside.

BAAO Architects and 4|MATIV Design Studio design home-like preschool and cultural center

The program called for three classrooms to occupy a large space with 15' ceilings on the ground floor of the building with a lower level for support programming. The space is organized around an L-shaped trough sink that becomes a social gathering spot and that also functions as a bathroom sink.  

BAAO Architects and 4|MATIV Design Studio design home-like preschool and cultural center

Divisions between rooms are made with furniture to provide flexibility so that the space can be transformed for special events including performances organized by the school's artist-in-residence.

The school’s focus on being a "home away from home" and learning from the different cultures that coexist in Brooklyn led the designers to incorporate graphic elements relating to home and city in the design of the space. 

BAAO Architects and 4|MATIV Design Studio design home-like preschool and cultural center

A large house-shaped vitrine on the mezzanine will showcase seasonal displays that relate to the curriculum. House-shaped cutouts in the walls provide child-sized reading nooks and passages through the space. 

A graphic in shades of pale blue in the tile mosaic around the bathroom and trough sink references the city skyline and is echoed as a linear element in the window treatment.

BAAO Architects and 4|MATIV Design Studio design home-like preschool and cultural center

Color is used for dramatic effect throughout the space. Turquoise on the ceiling and light globes give the sense of being under a bright blue sky. 

Orange is used in cutouts in the walls and accent elements in the space. Orange-lined stairs lead down to the parent-co-working space.

BAAO Architects and 4|MATIV Design Studio design home-like preschool and cultural center

BAAO Architects and 4|MATIV Design Studio design home-like preschool and cultural center

BAAO Architects and 4|MATIV Design Studio design home-like preschool and cultural center

BAAO Architects and 4|MATIV Design Studio design home-like preschool and cultural center

BAAO Architects and 4|MATIV Design Studio design home-like preschool and cultural center

BAAO Architects and 4|MATIV Design Studio design home-like preschool and cultural center

All images © Lesley Unruh

> via BAAO Architects & 4|MATIV Design Studio