Submitted by WA Contents

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Denmark Architecture News - Jan 25, 2017 - 18:43   15392 views

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

New Experimentarium by CEBRA opened to the public in Copenhagen with its entirely new architectural setting that brings science and technology into focus. The  building is derived from the illustration of fluid dynamics on the facades, to the spectacular Helix staircase that meets the guests as a shining icon immediately upon passing the main entrance.

The copper-clad stairway spirals up through the building and leads visitors onto four floors filled with new experiences. The significant refurbishment future-proofs a modern Experimentarium, resulting in a doubling of the exhibition area with a total of 16 interactive exhibitions.

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

In 2011, CEBRA won the international architecture competition to design the new Experimentarium. Besides doubling the exhibition area, the refurbishment includes a large roof terrace, which opens for activities during spring 2017, modern staff facilities with visual contact to the visitor areas, a large café and a picnic-area, a convention centre, teaching facilities and a series of workshops.

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

''The aim of the design is a radical change of Experimentarium’s architectural expression. From previously being an introvert building to now appearing as an extrovert, engaging and vibrant attraction'', founding partner at CEBRA, Kolja Nielsen, explains.

Since 1991, Experimentarium has presented challenging and thought-provoking exhibitions in a setting that originally served as a bottling plant for the Tuborg brewery.

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

''Curiosity is the core element that Experimetarium is made of. We want to light a spark in children and young people, inspiring them to explore and understand our wonderful world. Now, this curiosity gets a new, spectacular, and flexible framework. We have doubled the exhibition area, and the roof terrace will strengthen Experimentarium as an all-year attraction,'' Kim Gladstone Herlev, managing director of Experimentarium, adds.

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

The building’s different functions are made visible to the city in the form of stacked boxes, which are offset from the base and open themselves towards their surroundings with large expanses of glass, creating a visual connection to the scientific universe inside. 

The boxes are clad with a lightweight façade of perforated aluminium panels, forming a contrast to the base, where the existing brickwork is preserved and emphasizes the meeting between old and new, between past and future, and between natural science and engineering. 

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

At the same time, the perforation creates a pattern that illustrates how the flow of air and fluid changes, when it meets resistance. This façade narrative is developed in a close collaboration between Experimentarium and CEBRA.

The first visitor experience is the Helix staircase that welcomes you with its radiating copper cladding as soon as you pass the entrance. Right away, it lets visitors know that they have entered a world of science.

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

''The staircase ensures a good internal flow and creates coherence between the floors. At the same time, it substantiates the building’s scientific focus'', Kolja Nielsen explains and continues: “During a workshop with Jakob Bohr, professor at DTU Nanotech, we were inspired to work with the stairs as an abstract version of the DNA strand’s structure. And so, the idea for the Helix staircase was born''.

The 100m long staircase is built from 160 tons of steel and clad with 10 tons of copper.

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Situation plan

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Plan 00

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Plan 01

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Plan 02

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Plan 03

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Plan 04

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Section-1

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Section-2

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

East facade

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

North facade

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in CopenhagenSouth facade

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

West facade

Visitors experience copper-clad Helix staircase in CEBRA-designed Experimentarium in Copenhagen

Sketch of Experimentarium

Project facts

Address: Tuborg Havnevej, Hellerup, Denmark
Client: Experimentarium
Floor area: 26.850 m2 (building: 25.000 m2, roof terrace: 1.850 m2)
Construction period: 2014-2017
Architect: CEBRA
Engineer: Orbicon

All images © Adam Mørk

> via CEBRA