Submitted by WA Contents

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Brazil Architecture News - Oct 8, 2019 - 11:20   1158 views

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Large wooden shutters not only create a double and flexible volume but also allow daylight to enter in the house situated on an inclined steep slope in Belo Horizonte, Brazil.

Named Comiteco House, the house, designed by Marcos Franchini and Nattalia Bom Conselho, seeks to achieve balance between the urban comforts and the unusual context, serving also for the high performance of the building - to provide as much interaction with the environment as possible.

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

The concrete residence was designed for a young couple of architects and a commercial room for classes and meetings of wine tasting, in a single building that independently attends each use with a certain degree of spatial indetermination to flexibilize several future uses.

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Although the house seems as a monolithic concrete volume, the house features large interior and common spaces in its internal organization that open itself to he environment. 

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

"It is important to note that there is the possibility of integration of the spaces, and also the extension of the residence to a third floor, so that the building can transform over time and the needs of the owners," said the architects.

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

The key factor for the house is the plot that situated in. The lot is located on a corner with a steep incline, besides having specific legislation of altimetry and densification due to its proximity to the Serra do Curral and Pico Belo Horizonte Landscape Set, an area of environmental preservation, registered by the National Historical and Artistic Heritage Institute (IPHAN) in the year 1960.

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

"The environment, unfortunately, presents a majority of projects with topographic amnesias in which there is little or no relation with the natural terrain," added the team. 

The client's brief stipulated promoting large and integrated spaces with openings for predominant visions, with the building being one of the highest points in the city. 

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

According to the architects, it was necessary to use eaves, pergolas and brises-soleils to protect the northwestern façade, which has a great solar incidence but at the same time, has a definitive view to contemplate the urban landscape.

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

The first floor is designed as the living quarters while the lower floor has been conceived as a wine tasting room. Located in Belo Horizonte and occupying 195 square meters area, the structure uses eaves, pergolas and brise soleils to combat the extreme Brazilian sun.

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Image © Lucas Cancela

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Image © Lucas Cancela

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Image © Lucas Cancela

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Image © Lucas Cancela

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Image © Lucas Cancela

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Image © Lucas Cancela

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Site plan

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Floor plan

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Floor plan

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Section

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Axonometric diagram

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Sketch

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Sketch

Large wooden shutters allow fully daylight in this house by Marcos Franchini & Nattalia Bom Conselho

Sketch

All images © Gabriel Castro / Reverbo unless otherwise stated.

> via Nattalia Bom Conselho