2020-21 spring semester, Harran University, Faculty of Fine Arts, Department of architecture, lecturer. See. Architectural project conducted by Sevilay AKALP-Cultural Center project designed by Abdulkadir Altın within the scope of Studio 6;

Land:
The land is located on Forest Road Street in Karaköprü District of Şanlıurfa province.

Analysis-Concept:
Green axle and culture axle were identified in the Yesil region by analyzing the terrain. The design began to be created over the boundaries of the structure, taking into account the ‘land Wall’ in such a way as to continue this axis defined.
The land wall from the Oval gave shape to the structure boundary. In this way, the structure was both compatible with the terrain and made the axis visible on the main street smooth and continuous.

Space-Function:
The general function consists of 2 main sections and subunits connected to these sections.

An auditorium for 800 people, 2 halls for 200 people, 2 conference rooms for 100 and 50 people,4 different workshop units and exhibition areas that will serve these workshops, open offices, restaurants that will be open to users and the public, cafes and administrative units that will provide landscape orientation in the Cultural Center project;

The entrance part of the structure was positioned on the main axle. And retreated from the units on either side, providing a router and central entrance. The Marquise part was designed to blend in with the form.

The auditorium unit was designed in the form of a circle arc with the center at the back in order to create a public space on the land, taking into account the service and stage entrances and the size of the space at the rear of the structure.
The 200-and 100-seat halls were dissolved in the front of the auditorium with its own foyer.

As the workshop and restaurant units would be used continuously and actively, they were positioned at the front of the structure. Both in order to reduce the difference in elevation between the surrounding buildings, and in order to take the auditorium to the center and soften the elevation, the roof parts were decanted.

An exhibition space was created in the ‘decoupling’ of the two main sections that could serve the workshops and a foyer space that could serve the auditorium. Apart from the foyer and exhibition area, open office, consultation and welcome units were also positioned in this area, providing a transition space. Glass decks were used in places to receive natural light and make this intermediate section active and continuous.

The part of the structure in which the auditorium is located was designed in the form of 3 floors, and a foyer and exhibition spaces were created on each floor to serve users. In the area where the main foyer and side foyers are located, the auditorium facade was designed as a large and amorphous glass facade, which is compatible with the form of construction and also creates a contrast in the name of separating the surrounding buildings and public space. In the front part, it was aimed to create a difference in function by reducing and sparse these facades a little more.

An outdoor parking lot for 300 people within the land was divided into two parts and these parts were placed on the upper and lower boundaries of the land in order to provide public service, isolating the structure from Central and private spaces on the land.

Landscape and recreation areas were created to Yesil the green axis and to experience the outdoor space for the users. These areas were designed taking into account key concepts such as child safety, accessibility, climate-appropriate plant, social relations, public space and building-land form.

2021

0000

Total area: 15000 m2
Building area: 2000 m2
Bearing system: steel and reinforced concrete
Location: Karaköprü / Şanlıurfa / Turkey

Student:
Abdulkadir ALTIN

Supervisor
Lecturer Sevilay AKALP

/

Rated 1 times