The rectorate annex is located on a highly accesible spot in the campus, and neighbors the existing rectorate building.

The structure connects with the existing rectorate by pedestrian circulation routes that are enhanced with exhibition and performance functions on a public ground floor. Administrative functions and the rectorate units are located on the upper floors to separate visitor traffic from the public uses on the ground floor.

The design focuses on the unique climate conditions of the site and aims to decrease the overall carbon footprint and water consumption of the building. The photovoltaic parasol on the top of the structure produces approximately 115000 kw/h energy a year, which covers the buildings lighting power requirements with surplus energy. Prevailing wind on site is allowed to travel through the building by cross-ventilation axes, and the atrium and the sky garden enhance the buildings natural ventilation options, and decrease mechanical cooling loads. The intense and instant rain on the site is utilized by re-purposing storm water for irrigation. Landscape is designed with little or no water consuming elements, so irrigation requirements can be met by collected storm water.

The new rectorate building aims to strengthen the universitys emphasis on green design, and serve as an example for new buildings in the campus.

2017

Gross Floor Area: 8000m²
Consultants:
Ozun Proje (structural),
Beseli Engineering (mechanical & infrastructural),
MPY Engineering (Electrical)

Onur Özkoç, Heves Beşeli, Derya Fidan, Mehmet Karadag, Havvanur Basagac, Elif Köse
Assistants: Gizem Görgün, Gökhan Yarar, Ahmet Adil Okur, Ömer Faruk Ağırsoy, Ceren Gür

OKU RECTORATE ANNEX by Motto Architecture / Motto Mimarlık in Turkey won the WA Award Cycle 26. Please find below the WA Award poster for this project.

poster
Downloaded 39 times.

/

Favorited 3 times