Submitted by WA Contents

10 Design reveals "Grassland Village" future school design at the heart of Hangzhou

China Architecture News - Jul 24, 2023 - 13:50   2014 views

10 Design reveals

International architecture and master planning practice 10 Design (part of Egis Group) has won a competition to design a major school project within Qianjiang New City of Hangzhou, China.

Dubbed as Grassland Village, the 74,000--square-metre campus is envisioned as an innovative educational hub for 2,000 elementary school students which doubles as an accessible and child-friendly public space for the community. 

Led by Design Principal Peby Pratama, 10 Design's "grassland village" concept challenges to the traditional primary school layouts within a singular institutional building.

10 Design reveals

South-East-Street view

The new campus, maximizing the waterfront site, introduces an undulating green deck at the heart of the design. Acting as a floating oasis within the dense urban context of Hangzhou, the ergonomic deck ties the functional clusters together, while providing ample green outdoor space to facilitate the interaction between landscape, teachers and students.

The school masterplan includes 48 teaching units, alongside specialised education facilities for science, art, PE, IT and performance art. The three teaching blocks divided by grade level are placed in the southeast and away from the motorway, encouraging communication and collective learning for students of similar age.

10 Design reveals

Aerial view

Below the green deck are shared facilities including the library, canteen, activity rooms situated along an east-west main street, which runs through the campus serving as a central public space. The masterplan also includes an 800-seat performance theatre in the northwest corner which will be shared with the local community.

10 Design reveals

Aerial view

An earthy colour palette and natural textures were chosen for the façade to articulate the idea of a safe, healthy campus in nature. Moreover, the development as a whole maximises daylight, natural ventilation and green area which is reflected in the classroom design and orientation.

10 Design reveals

3rd Floor Class Corridor

"Our vision is to create a learning environment that facilitates environmental education and social interaction for our future generations. The design, emphasising openness, vitality and sustainability, is an organic response as well as a celebration of nature in the new city of Hangzhou," shared Peby.

10 Design reveals

Learning Hub

10 Design reveals

North side view street

10 Design reveals

Reading under the tree

10 Design reveals

School canteen courtyard

10 Design reveals

School cenral plaza

10 Design reveals

Teaching block

10 Design reveals

Masterplan

10 Design reveals

Diagrams

10 Design reveals

Zoning & evolvement diagram

10 Design reveals

Conceptual sketch

10 Design reveals

Conceptual sketch

10 Design reveals

Conceptual sketch

10 Design also designed CR Land’s MixC Sungang, redefining retail-gastronomic experience in China and completed Jinwan Huafa International Business Centre in China. See more projects of 10 Design here

All renderings © FrontTop.

All drawings © 10 Design.

> via 10 Design

10 Design educational building school