Submitted by WA Contents

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

China Architecture News - Aug 01, 2022 - 14:10   997 views

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Shanghai-based architecture practice Wutopia Lab has completed a demonstration space featuring exhibition, meeting and multi-functional event spaces for developer Xuzhou Vanke.

Called Vanke Cloud Valley Project Display Area, the 1,169-square-metre building is located on the Software Park Road in the Quanshan District, Xuzhou City, Jiangsu Province in China

"When I received the call inviting me to design, I was in the mountains on a land grant. In the intermittent signals I learned that the land was on the border between the old and new city in a northernmost city of Jiangsu. The client hoped that I could create a different kind of demonstration center at the narrow junction," said Wutopia Lab.

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Read the full narrative with Wutopia Lab's own words. Counting the grand history of a city is a cliché for architects. For example, the hometown of Liu Bang, the birthplace of Han culture, a major transportation hub, a coal mining and energy base, and the decisive Huaihai Battle. But these narratives cannot conceal the loss and anxiety of the city, and blur the concrete lives and joys and sorrows of ordinary people.

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

During the Quarantine when we didn't have any connection, I had a quick thought. I wanted to design a building on this border that could show the different living conditions of ordinary people. You can see different ordinary people showing their scenes of lives in a street of daily banal, without grand narrative. Each scene is a stage in a play. The architecture is constituted by those stages, which becomes a theater, where any ordinary person can be can perform in. It is not the ambition of the city that matters, but the home-grown highlights that one is satisfied with and willing to share. In which some cities are not a must but a matter of fit or not, especially in the age of smart phones, everyone can express themselves across the constraints of geographical distance.

After the signal was restored, I told Sun, who oversaw the design team, that I wanted to create a set of stages on the border of the old and new city, with ordinary people as the main characters. The performance is about their own life in all aspects. And he said yes.

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Hills

In the future, everyone will be famous for fifteen minutes. — Andy Warhol.

Although the site is a prototype city, the actual buildable land restrictions are very high. After meeting various planning and fire-proof conditions, the narrow trapezoidal building site within the building setback line is about 500 square meters, and the height limit of the structure cannot exceed three floors. The total construction area of the prototype, including two sets of sample houses, is only more than 1000 square meters. This small demonstration area center actually has no extra floor space as a stage for people to perform.

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

It would never be my choice to drape a façade over a functionally layout interior. When function and façade are not disconnected, the design of the façade becomes irrelevant. In the end, one fails to provide different solutions for the client until the physical strength and patience of both parties are exhausted. Despite that, we insisted on turning it into a stage.

We re-analyzed the programs and circulations of Vanke's sales center and categorized them differently. We merged the core and communal space and defined it as a big "noisy" space that flows through three floors. And the audio-visual hall, sandbox area, office, model room, tearoom, coffee, meeting, negotiation, signing, VIP reception, indoor garden and other rooms are independent as "quiet" small boxed-shape plug-ins attached to the big space according to the flow line in turn. You can recognize these stacked boxes on the façade and see part of the flowing "noise" in the gaps of the boxes.

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

The plug-ins have large windows or balconies in reference to the stage. A set of side stages that does not occupy floor space appears on the façade. The box on the façade is no longer just a box, but a scene that shows "a scene from daily life". Different stages show identical daily lives of each individual. When they are stacked together, the demonstration area becomes a monument to the daily life of ordinary people.

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

When we were investigating the site, Xia Xia noticed a line of mountains that appeared steeply in the distance of the normally unrecognizable interface. This unexpectedly concrete and natural green mountain became the inspiration of our design, and we piled up an abstract artificial white mountain as the image of Vanke Cloud Valley demonstration area by flowing boxes.

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

In order to avoid the 3-story height limit that would turn this "mountain" into a flat roof, we continue to use boxes on the roof to form a stepped "mountain" look. Originally, each box was a platform where guests could walk up the steps to the top, where they could look around and appreciate the beauty of the landscape. However, because of the restrictions of the "roofing platform" and "roofing without people" on the height limit, as well as the floor area and strict cost control, the boxes shaping the summit can only be turned into a pavilion. Although it is not possible to pace from the ground to the top of the hill, it is a perfect way to conceal the equipment on the roof.

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

The mountain of the prototype area consists of two parts, the building itself and the pavilion, including the fire stairs attached to the building. 

The former creates a solid volume through solid metal panels and glass, while the latter creates an imaginary form with perforated aluminum panels. The real and the imaginary complement each other to form the monument mountain of mortal life.

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Monuments

Arrived at a mountain peak from where I could recall what I had forgotten — Fernando Pessoa

"It's a mountain, and like a cloud." After accepting the proposal, the client commented, "It reminds people of the cloud of data." The prototype reflects the city's positioning "City of High Technology". In this way, the work becomes communicative through multiple interpretations. The image created by the architecture through the interpretation and sanctification of ordinary people's daily life is actively given the symbolic meaning of the city by the readers and becomes a double declaration of daily and monumental, a "mountain of ideal life" for ordinary people who commemorate the present and every day of the future. The Mountain of Folded Clouds.

Goodbye, Maria! Life is only for a moment. — Fernando Pessoa.

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Site plan

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

First floor plan

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Second floor plan

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Third floor plan

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Roof plan

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Concept and realisation

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Function analysis

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

Section

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

East elevation

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

West elevation

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

South elevation

Wutopia Lab completes a Living Theatre Mount with white stacked volumes in China

North elevation

Project facts

Project Name: Vanke Cloud Valley Project Display Area

Design Firm: Wutopia Lab 

Lead Architect: Yu Ting

Project Administration: Huang He

Project Architect: Xia Yanming

Design Team: Xu Yunfang, Lin Jianming (intern)

Structural Consultant: Miu Binhai

Construction Drawing: Jiangsu Jiuding Jiahe Engineering Design & Consulting Co., Ltd.

Construction Design Team: Cao Zhenguo, Lu Yang, Zhang Xuran, Song Fang, Zhang Lu

Development: Xuzhou Vanke Enterprise Co., Ltd .

Client's Design Team: Sun Chunsheng, Li Xin, Gao Yanrui, Tong Jinghai, Zhu Na, Xu Xiaojian, Zhu Yi

Landscape Design: Atelier Scale

Lighting design: bpi

Lighting Consultant: Chloe Zhang, Wei shiyu

Location: Software Park Road, Quanshan District, Xuzhou City, Jiangsu Province

Area: 1,169 square meters

Completed: December, 2021

Material: aluminum composite panel, perforated aluminum panel, etc.

All images © Liang Junhao

All drawings © Wutopia Lab

> via Wutopia Lab

display Wutopia Lab