Submitted by WA Contents

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

China Architecture News - Sep 05, 2022 - 13:39   935 views

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

Chinese design firm MIAOJUE Design Studio has designed a resort-like office space where greenery, nature, art and work converge in soft and warm-colored palette in Beijing, China.

The 460-square-metre office building is located in the southern area of UBP, which was formerly known as the Beijing Electronic Tube Factory. 

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

"UBP Park owns numerous building groups with a combination of Chinese and Western techniques, and all of them were constructed under the design guidance and supervision of experts from the  former Soviet Union in the 1950s," said MIAOJUE Design Studio.

"These building groups are featured with elegant simplicity, unique style, a strong sense of history and cultural appeal," added the office.

The two-story office building presents its employees a relaxing atmosphere with natural colored palette, materials and a pool to strenghten the relationship between nature and workspace.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

Facing south and protected by luxuriant plants, the building contracts finely with the outdoor scenery while free from the influence of the setting sun. Standing or sitting in front of the large glass windows on the first and second floors, you can immediately frame the view and daylight as you like, enjoying the blend of tree foliage with the changing color of skylight.

The project is structured in three parts, with spaces arranged in an orderly manner while maintaining sufficient landscaped areas.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

From top to bottom, the first area is the daily office space on the second floor; the second area is designed with a landscaped atrium space and a large meeting room; and the third area is set up matching space as resort for rest and relaxation.

The landscaped atrium space is ingeniously contiguous with the meeting area, while the appropriate space maintained by the stairs clarifies the relationship between landscape and facility, and between nature and art. 

It can meet the needs of daily meeting, guest entertaining or academic salon. A chemical collision and reaction between the sense of intimacy and ritual form can be felt here, and the use of space is quite flexible.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

You can vaguely see the calm waves and plant landscape through the entrance and meeting room, sighting the interior

The soft and warm colors of the Italian terra, the turquoise of the sea, and the freshness of agave and traveler bananas' green occupy your eyes.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

Those Italian-style chaise lounges in the relaxation area are all arranged in a serene but leisurely way, representing the easiness and the sense of relief of vacation life. 

Everything here seems calm and peaceful without rigid and heavy objects, which can better integrate with the surrounding natural atmosphere. Granular Spanish beige art paint and wood are used. 

The two rustic natural materials combine subtly and eternally, showing the charm of leisure in the graceful light and shadow and the flowing of time.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

The tea room integrates oriental tea elements in the overall style and tone, from "tea set" to "tea artistic conception", and finally to "tea ceremony", presenting hospitality amid the mysterious atmosphere. 

The woven fabrics from Bohemia are laid beside the water. Its novelty and comfort collide with the oriental tones of the tea space, bringing another chemical reaction, which makes the space enjoyable and interesting.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

The tea space and the relaxation area are laid on each side of the water. Such layout avoids the mutual interference between the dynamic and static areas, not only maintaining each space's independence, but also completeness and pureness.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

Through the space partition method, a meditation area in the central court is set up, which effectively separates the media room from the open kitchen and dining area, and mirrors the layout of the relaxation area and the tea space, connecting the routes of the interior space.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

The white porcelain utensils on the kitchen booth are from various dynasties

The wooden grille ceiling is designed to let in sufficient light that brightens the side of the well-designed ceiling and the interior walls. Intriguing light and shadow penetrate each other, creating a touch of aesthetic color into the space while providing better ventilation, environmental protection and comfort.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

The white porcelain plum vase in the media room is an artifact of the Song Dynasty

Integrated into the relaxing resort zone, which can relieve stress in daily work and spread the happy scene and high-end experience of the office to every part of the company. 

It brings the vacation office culture to the extreme and provides all employees with a people-oriented efficient office.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

In the design of the leisurely resort space, the elements that reflects the modernization of the leisure environment and the cultural continuation are also found. 

In addition to improving the comfort of use ingeniously, the design and research of the studio focus more on material matching in practice, which provides the space itself the soul and spirit of design.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

The studio also designed customized office chairs for employees. The comfortable and simple shape of the chair forms a unity of tone and style with the office space, and the chair is highly praised for its flexibility and stability, a design work paying tribute to Charles Eames and Ray Eames couple.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

The chair of the studio owner's office is a Chandigarh chair designed by Pierre Jeanneret around 1955, which is made of moisture- and insect-proof Burmese teak wood and well-ventilated rattan. 

It shows a unique sense of wabi-sabi, displaying both fashion and retro, beauty and practicality.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

On the second floor, the application of modern-office-style ultra-clear glass and Hanas curtains let in glorious light to each space and can easily control the shadow and light according to functional requirements. 

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

The glass element is also widely used in other areas, such as the glass brick partition in the yoga room and the figured glass partition in the spa.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

Tradition's Formakami paper lantern echoes the strong sense of oriental wabi-sabi, which is simple and light

The best space to nurture creative minds must have an appropriate and relaxing environment with the concept at the forefront of the times. 

The office with sense and spirit of design is also a surprising "greeting gift" for visitors.

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

The primary color fir floor and the glimmering glass tiles make the yoga room a natural, comfortable, ethereal and quiet space

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

The hanging figured glass partition flexibly ensures the independence of the space while adding a touch of modern hazy beauty to the space

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

First floor plan

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

Second floor plan

MIAOJUE Design Studio creates resort-like office space where nature, art and work converge in Beijing

Axonometric drawing 

Project facts

Project name: Office Building of MIAOJUE Design Studio

Project location: Beijing UBP b29-b05

Design team: MIAOJUE Design Studio

Chief designer: Everett Shen

Building area: 300m² 1F+ 160 m² 2F

Design time: February 2021

Completion time: June 2021

Key materials: Concrete, Spanish cream-white art paint, glass and wood

All images © Boris Shiu

All drawings © MIAOJUE Design Studio

> via MIAOJUE Design Studio

Beijing office workspace