Submitted by WA Contents

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

China Architecture News - Nov 15, 2021 - 11:00   724 views

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Chinese architecture firm Say Architects has completed a new flagship store for Panasonic, a worldwide leader in the development of diverse electronics technologies and solutions. 

Named Panasonic Flagship Store, the 350-square-metre store is located in the Lakeside Pedestrian Street, Hangzhou, China and is clad by hand-plated silver bricks to attract's young customer's attention.

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Make a dress out of sunset glow

Say Architects has designed a new concept store for Panasonic, on Hangzhou Lakeside Pedestrian Street. 

Panasonic entered the Chinese market in 1987, has been committed to the Chinese market to convey the concept of people-oriented. 

Say also hopes to take this opportunity to reinterpret the localized expression of international brands in China and create a new landmark building for the Lakeside Pedestrian Street.

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Visible products

The commercial space of traditional electrical appliances is relatively closed and the facade is usually covered with a large area of advertising and enclosure. And it makes the commercial advertising as the starting point of consumption decisions. 

However, Say readjusted the facade of the building and opened eight external display windows. These open windows replace the traditional large advertisements and make it easier for visitors to visually touch the brand. The prioritization of the experience feeling brings more vitality to the street and community.

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Locality

Say regards the whole building as two parts: the lower part is gray bricks rooted in the local area and the upper part is silver plated based on the international area. 

And there is a natural and smooth transition at the junction. Traditional culture and technological innovation are ingeniously integrated in the facade just like the intimate handshake between Panasonic and Chinese culture.

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Reduce light pollution

During the process of manual silver plating, a large number of bubbles will be produced in the handmade brick. When producing in the fire, the bubbles break and form a unique natural texture. Therefore, the diffused reflection of lights are carried out, greatly reducing light pollution.

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Convey natural emotions

With the rejuvenation of the country's consumer market, Say hopes to create a more vibrant building facade as a brand image. Hand-plated silver bricks replaced half of the gray bricks. 

From the early morning to the dusk, the building is like a vibrant mirror, happy to show natural colors to young consumers. Seasons, weather and temperatures are integrated into the building facade. The building is very much like a frank and sincere child, passing on the joys and sorrows of nature to every citizen who passes by.

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Practical aesthetics

The indoor space is divided into two floors, which is divided into two symmetrical spaces with the floor axis. Different from the traditional display mode of enterprises, the route and the space are divided into one floor of space through four rooted land floating island brick platforms, which also symbolizes the coping strategy of Oriental culture in international culture. 

The ceiling is composed of thirteen 4.2-meter stainless steel mirror panels to help consumers understand the space exhibits in multiple dimensions. In order to solve the problem of air conditioning maintenance, each plate driven by two customized motors can be lifted separately. They are like Panasonic products, whose visual also pursues the ultimate aesthetics in ensuring good practicality.

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Fascination

The main road with the largest traffic of Lakeside Pedestrian Street is located in the south of the site, where two pieces of nearly 8 meters of low-e glass form a transparent southwest corner, the internal high space cooperates with LED curtain wall, circularly play a short film created by new media artists Chi ZHANG for the bright house, the implicit artistic creation is brought to every consumer through the most direct way, which is also Say's exploration and practice of new retail space.

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Journey of time and space

To ensure the maximum display scale along the street, the double running staircases originally are located on one side were converted into straight running stairs and placed behind the display wall. The visual window of Panasonic air conditioning serves as a guide to the entrance to the stairs. The whole staircase is covered by the casting foam aluminum. The century-year development history of Panasonic is recorded in an etching manner through the whole way upstairs, bringing a journey of time and space.

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Mirror space

The mirror symmetry space of the exhibition hall on the second floor and the ceiling echoes the glowing ground on the ground floor, and the walls extend from the facade to the interior maintaining the continuation and unity of the style. 

At the end of the space is the indoor terrace on the second floor and LED's video art consistently conveys the brand spirit, while the array of CNC TVs on the other side becomes the guide to the penthouse garden.

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Secret garden

The mix of warm color floors and stainless steel elements makes the abandoned roof form into a private and young garden terrace, bringing flexible possibilities to the traditional commercial space.

Panasonic Bright House integrates nature, citizens, culture and corporate brands, appropriately brings humanities and technology into people's lives, and also shows the world the localization expression of international brands in China.

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Diagram

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Diagram

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

First floor plan

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Second floor plan

Say Architects designs Panasonic flagship store with hand-plated silver bricks in Hangzhou

Third floor plan

Project facts

Name: Panasonic Flagship Store

Address: Lakeside Pedestrian Street, Hangzhou, China

Program: Commercial

Area: 350 Square Meters

Client: Panasonic

Status: Completed

Year: 2021.5

Scope: Facade, Interior

Design Firm: Say architects

Partner-in-charge: Yan Zhang, Jianan Shan

Project Team: Danli Song, Siyun He (Model Making)

Construction Consultant: Lihui Feng

Construction: DaJiang Builder

Landscape: Erdan

Animation: Chi Zhang

Material: Foam Aluminum (Alusion), Silver Tile (MUY), Screen (Dahua)

All images © RAW VISION

All drawings © Say Architects

> via Say Architects