Submitted by WA Contents

UNStudio designed Ellipsicoon pavilion that features continuous sculptural surface

Netherlands Architecture News - Jun 1, 2018 - 05:14   8135 views

UNStudio designed Ellipsicoon pavilion that features continuous sculptural surface

Dutch architecture firm UNStudio has designed the Ellipsicoon pavilion that features continuous sculptural surface to create fluid contours. Developed as part of the Revolution Precrafted pavilion series, UNStudio created a different space for rest, retreat, sit and play with pavilion. 

The Ellipsicoon creates a tranquil nomadic extension to the home: a detached, secluded space of immersion in nature. The studio merges all inside and outside spaces together on one medium, with light, open and closed spaces. 

UNStudio designed Ellipsicoon pavilion that features continuous sculptural surface

"The Ellipsicoon offers a tranquil space for either solitary moments of rest, reading or contemplation, or a cocoon-like theatre for conversation and communication," said UNStudio. 

"The Ellipsicoon pavilion is a space for the mind, for moments of ephemeral escape, for rumination or for simply being."

UNStudio designed Ellipsicoon pavilion that features continuous sculptural surface

UNStudio, best known with its digitally-embedded designs and curvy forms, the team first created the shape digitally, then the pavilion was handwoven by highly skilled craftsmen. The continuous sculptural surface of the pavilion was constructed from strands of 100% recyclable high-density polyethylene (HDPE).

The curved sides of the structure taper inwards as they rise, enabling the rounded openings to facilitate moments of being simultaneously both inside and outside - physically and intimately connected to the surroundings and to nature, whilst wrapped and enclosed by the soft, continuous curves of the woven structure.

UNStudio designed Ellipsicoon pavilion that features continuous sculptural surface

"I have long been interested in exploring spaces which extend function to replace the reality of the everyday with the potential for more nuanced, reflective experiences," said Ben van Berkel, principal of the studio.

"The Ellipsicoon offers a place of temporary disengagement, where the practicalities, duties and interruptions of daily life can momentarily fade and the imagination can take over."

UNStudio designed Ellipsicoon pavilion that features continuous sculptural surface

"Upon crossing the threshold the user stands slightly above ground level, after which a sunken seating area offers enclosed and semi-enclosed space, with built in seating that follows the fluid contours of the space. Here differently proportioned elliptical openings frame views to the surroundings whilst providing daylight to the interior."

The Ellipsicoon was designed as part of the Revolution Precrafted transportable pavilion series: Revolution Precrafted Pavilions are collectible structures, whose wide variety of functions are designed to complement existing spaces.

UNStudio designed Ellipsicoon pavilion that features continuous sculptural surface

UNStudio designed Ellipsicoon pavilion that features continuous sculptural surface

UNStudio designed Ellipsicoon pavilion that features continuous sculptural surface

UNStudio designed Ellipsicoon pavilion that features continuous sculptural surface

Project facts

Project name: Ellipsicoon

Architect: UNStudio

Design team: Ben van Berkel with Ren Yee and Philipp Meise, Peng Wang

All images courtesy of Revolution Precrafted

> via UNStudio