Submitted by WA Contents

MAD releases first detailed images of its "vanishing stadium" for Quzhou Sports Campus in Zhejiang

China Architecture News - Apr 24, 2020 - 12:27   8944 views

MAD releases first detailed images of its

MAD Architects has released new images of its "vanishing stadium" for Quzhou Sports Campus which is under construction in Quzhou, in China’s Zhejiang province.

The mountainous Quzhou Sports Campus started construction in 2018, but the studio has finalized the overall design for the project and it is now under construction with the first phase, the stadium, which is expected to be completed in 2021. 

Upon its entire completion, Quzhou Sports Campus will become the world’s largest earth shelter building complex.

MAD releases first detailed images of its

Led by Ma Yansong, founder and principal of MAD, the stadium was designed as the larger part of the complex. 

The park covers an area of 570,000 square meters, of which the total building area of the stadium complex and supporting facilities is 390,000 square meters. 

The park includes a 30,000-person capacity stadium, a 10,000-person capacity gymnasium, a natatorium, outdoor auxiliary training grounds, athlete service and experience center, as well as a science and technology museum and children’s place.

MAD releases first detailed images of its

MAD's campus is comprised of wavy landscapes, creating smooth topography and covered with lush vegetation, the studio is inspired by Quzhou's long history and beautiful natural scenery, with 71.5% of its land covered in forest for the campus. 

The site of the project itself has natural slopes and lush vegetation. MAD’s scheme for the sports park takes into consideration the plot’s existing characteristics by respecting them to the fullest, regarding the culture of the city, the relationship between its buildings, and the relationship between the buildings and the city boundaries.

MAD releases first detailed images of its

MAD embeds the buildings into the ground, whereby the façade disappears into the terrain, covered by greenery so that it becomes the landscape itself. 

While contours engrave curves into the surface, some function as pedestrian walkways. Thus, the sloping façade naturally serves as a new place for citizens to engage in exercise, and offers the opportunity to ‘climb’ the architecture. The lawn also provides a place where people can relax after their sports, introducing a new public green space in the city.

The colossal sports venues and expansive park have been imagined as a cohesive scene, whereby the winding trails compliment the sloping land. Envisioned as an earth landscape, the three dimensionality of the design is scattered and softly layered. Throughout the campus, there are multiple platforms integrated for people to enjoy the park’s beauty from different perspectives. 

MAD releases first detailed images of its

At the same time, the skylights of the various athletic facilities not only introduce natural light into the interior spaces of the buildings, but also serve to function as alternative lookout points for citizens once they have traversed the buildings to their peak, breaking the boundaries between indoor and outdoor.

"When designing a stadium (or several stadiums), the building should convey the essence of "a place where people gather and engage in exercise", masking the strength and muscle of the arena," said MAD. 

"Furthermore, the design should be derived from the architect’s vision for the city, bringing both the competition among sports stars and the physical activity of people’s daily lives, together." 

"The buildings and the architectural techniques should dissolve into human behaviour and humanity’s greater spiritual pursuits, to inspire the birth of a new urban civilization," added the firm. 

MAD releases first detailed images of its

30,000-seat Stadium

The enormity of the 30,000-seat capacity stadium is hidden. The volume of the grandstand structure recedes into the landscape so that its function disappears. Hovering above is a rain cover, that with outstanding visual effect, abandons the stereotypical design it would typically adopt. 

This is achieved through the material selection and the actual design of the structural nodes themselves, that while satisfying the practical functions of a rain cover, also achieves a new aesthetic purpose.

MAD releases first detailed images of its

MAD releases first detailed images of its

It becomes an installation, such as clouds appear light and floating above the grandstand, that forms a reflection of the neighboring lake. For citizens jogging or walking the grounds, it creates a perfect transcendental harmony with its surroundings.

MAD releases first detailed images of its

MAD releases first detailed images of its

MAD releases first detailed images of its

MAD releases first detailed images of its

A Mountainous 10,000-seat Gymnasium

The internal dome of the gymnasium hides the design details inside the structure. The smooth roof encompasses a concrete shell that spans 130 meters. 

The sports lighting is integrated and embedded into the ceiling structure, ensuring simple but complete expression of the building’s structural beauty and performance. In addition, the rigorous design of the gymnasium has taken on special considerations in regards to its acoustics.

MAD releases first detailed images of its

MAD releases first detailed images of its

Swimming Pool

The design of the natatorium sees each key function of the space conceived as a separate bubble. Three bubbles are combined and aligned on an the axis that runs through their center, forming the overall space and structure of the building, creating a sense of sequence and feeling of continuous space. 

The perfect circular shape of the sphere, while referencing the building’s function – echoing the elements of water – has been applied for economic reasons, minimizing the cost of the structure. It is simple and pure in form, and eliminates the need to consider a new design logic for the interior.

MAD releases first detailed images of its

The lighting details of the facility have also been carefully taken into account. The arc-curve arrangement has been determined on the basis of ensuring the lighting function. 

Echoing the simple and pure interior design concept, it emphasizes a sense of sequence, tracing the lines of the domed roof. Simultaneously, natural light is introduced into the interior through circular apertures in the ceiling.

MAD releases first detailed images of its

MAD releases first detailed images of its

Building an Earth Landscape

In planning the expansive sports campus, MAD has integrated many pedestrian walkways that interlace with one another, inviting citizens to leisurely explore the park. 

A large number of bicycle paths have also been introduced, acting as an extension of the urban roads through an express lane that allows daily commuters to pass through the park and its forested areas, and experience the beauty of nature.

A fitness bike path surrounds the perimeter of the park, providing exercise areas and different pedestrian and bike routes that encourage low-carbon travel. The idea is to create a sports park that is not an enclosed theme park, but rather a place that is truly integrated into the city and the daily lives of its citizens.

MAD releases first detailed images of its

Aerial view of the stadium under construction

MAD releases first detailed images of its

1:1 sample mock-up

MAD releases first detailed images of its

MAD releases first detailed images of its

Quzhou Sports Campus, Masterplan

Project facts

Project name: Quzhou Sports Park
Location: Quzhou, China
Date: 2018-2021
 
Base area: 574,931 square meters (Phase one: 327,370 square meters; Phase two: 247,561 square meters)
Construction area: 390,074 square meters (Phase one: 269,474 square meters; Phase two: 120,600 square meters)

Partners in-charge: Ma Yansong, Dang Qun, Yosuke Hayano
Associate Partners in-charge: Liu Huiying, Kin Li, Fu Changrui
Design team: Kin Li, Xu Chen, Li Cunhao, Iting Lien, Kyung Eun Na, Thoufeeq Ahmed, Alessandro Fisalli, Li Hui, Ma Yin, Tian Jin, Melanie Weitz, Ma Yue, Zhou Haimeng, Xiao Yuhan, Li Gang, Yuki Ishigami, Luis Torres, Su Le, Kang Wenzhao, Zhang Kai, Pittayapa Suriyapee, Yu Lin, Neeraj Mahajan, Connor Hymes, Zhang Yufei, Zhang Bo, Li Guangchong, Wang Qi, Song Minzhe, Cao Xi, Liu Hailun, Zhang Xiaomei, Zheng Kangcheng.

Owner: Quzhou West District Development and Construction Management Committee Class A
Design Institute: Sidi International Design Consultant (Shenzhen) Co., Ltd.
Landscape Planning Designer: PWP Landscape Architecture, EADG
Structural Consultant: Schlaich Bergermann Partner
Mechanical and Electrical Consultant: SC Consultant Limited
Curtain Wall Consultant: RFR Asia
Lighting Consultant: Beijing Ningzhijing Lighting Design Co., Ltd.
Logo Design: Kenya Hara (Japan Design Center)
Digital Media Support: SAN

All images courtesy of MAD

> via MAD