World Architecture Awards 10+5+X Submissions

World Architecture Awards Submissions / 47th Cycle

Vote button will be active when the World Architecture Community officially announces the Voting period on the website and emails. Please use this and the following pages to Vote if you are a signed-in registered member of the World Architecture Community and feel free to Vote for as many projects as you wish.

How to participate WA Awards Submissions WA Awards Winners
Architectural Projects Interior Design Projects
Shinjuku Subnade Reneal
Toshiyuki OKUBO Japan (2022-2023)

Feb 02, 2024
Shinjuku Kabukicho in Tokyo is one of Japan's most popular downtown areas. The underground promenade "Shinjuku Subnade" there was renewed to commemorate the 50th anniversary of its opening.

We proposed an underground green promenade with the design keyword of "Urban Jungle," which is a cross between "dynamism" expressing Kabukicho as a downtown area and "nature" expressing greenery and diversity as a place for people to relax.

First of all, a ceiling with a changing light effect that acts as a gate at the entrance of the facility lures people inside. Next, a plaza with a rich green ceiling and pathways with different ceiling designs that incorporate regional characteristics were added for comfort and clarity.

Then, pathways and plazas were given new names so that users would know where they were.

In addition to safety, security, and universal design, we proposed a hospitality and relaxation area, along with elevators and multipurpose restrooms, as well as baby lounges, powder lounges, waiting areas, and other convenient facilities to meet the needs of a variety of visitors in tenant blocks.

I hope that this renewal will enhance the three-dimensional urban circulation between Shinjuku Station and Kabukicho, and that not only "Shinjuku Subnade" but the entire city will develop as a whole.

I am grateful to be involved in the environmental improvement of Shinjuku Kabukicho, which holds fond memories of my youth (high school days). 

Toshiyuki Okubo/FIELD FOUR DESIGN OFFICE

Building Structure: Reinforced concrete with 2 basement floors
Parking lot: 14,951.93m2
Stores: 7,378.35m2
Public passageway: 10,078.18m2
Total building area: 38,449.47m2
Interior design and design supervision / FIELD FOUR DESIGN OFFICE.
Architectural design / PD System Corporation.
Client / Shinjuku Subnade.
Adaptive Reuse Of Murad Griess House To Reach Sustainable Agritourism Center (Jouzour)
Engy Sherif Egypt (2023-)

Jan 05, 2024
The project theme is Buildings Adaptive Reuse
Project title: (Jouzour) means Roots

Introduction:
Since Egypt has many abandoned and neglected buildings however those buildings have a significant values, so those building should be adaptively reused instead of being abandoned.

- Heritage Building History and Information
Murad Griess House was built as a second house for Dr and Mrs. Mourad Griess by the great architect Hassan Fathy in 1980 and the construction completed in 1984. It considered as the most completed house in the agricultural countryside around Al Giza. Through the last decades it was abandoned by Griess family until they sold it however the new owner also left it abandoned.
Location: Abu sir, Shabramant, Giza, Egypt

New Function:
Preserving the building and its landscape to an Agritourism Center.

Project Aims:
-Enhance a new approach of tourism which is agritourism
-Encourage the organic agriculture and revive the traditional handicrafts in Egypt
-Providing the guests the chance to get exposed to the rural life
-Exploring the daily rituals of a day on the farm, a new culture and activities
-Connect with nature

Design Approach:
Maintain the architecture style of Hassan Fathy and his philosophy which depends on establishing an indigenous environment at a low cost in order to boost the rural economy and quality of living with respect to nature and tradition

Philosophy:
Getting into a journey containing all the natural elements/crafts that are missing in the city life through merging Hassan Fathy’s philosophy and countryside life in a contemporary style.

Concept:
Extending Hassan Fathy's philosophy while enhancing the countryside life, the concept achieved through:
- Using local sustainable materials (Limestone, Palm Husk and Wicker)
- Using the design elements that the surrounding area characterized by it ( Colors, Textures, Forms and Crafts such as Kilim and pottery)
- Using the architecture and design elements that Hassan Fathy was characterized by (Arches and Patterns)
- Connecting the interior environment with the exterior
- Reflecting Hassan Fathy's Philosophy and the countryside mood through contemporary design
- Adding different activities to experience Agritourism

The Building has one inner court, pool and a large landscape surrounding it while its interior consists of 3 floors (Basement, Ground Floor and First Floors)
The basement floor used as an exhibition, the ground floor used as a reception and the first floor used as an administration. The landscape contains accommodation lodges, pottery workshop, Traditional restaurant, Organic market, also the landscape used for different activities like retreat area, agriculture soil to practice organic planting, fire seating area and a bar around tree.

The building is formed of bearing walls structure system, domes and vaults using limestone bricks and wood in interior also its characterized by natural daylight and natural ventilation using elements like Mashrabiya and Malqaf for cross ventilation.
Zones:
Zone 1 Exhibition for traditional handicrafts (Located in the basement floor)
(The original state has no built in arches)
Zone 2 Traditional Restaurant (located in the extension built in the surrounding landscape)
Zone 3 Accommodation Lodge (located in the extension built in the surrounding landscape)

Systems used:
-Fire Extinguisher
-Fire Detectors
-Passive design (Natural daylight and natural ventilation)
Project designed and presented by: Engy Sherif El Feshawy
Faculty of Arts & Design - Interior Design Department - MSA University

Under the supervision of:
- Prof. Dr. Khaled Hawas
- Prof. Dr. Rasha Elzeiny
- Prof. Dr. Ola Hashem
- Assoc. Prof. Hoda Madkour
- Lecturer Assistant Hend Alansary
Amin al-Tojjar Caravanserai
Toktam Rasaei Iran (2023-)

May 13, 2024
Reconstructing ancient artifacts holds immense significance in preserving the rich history and cultural heritage of a society. This practice not only safeguards the cultural and historical values of the past but also helps in maintaining the identity of a community. The reconstruction of ancient artifacts plays a crucial role in safeguarding the history and culture of communities, thereby contributing to the sustainable development of society.

In this context, the transformation of an old caravanserai into a traditional market emerges as a captivating and innovative project. By leveraging the architectural elements and design of the old caravanserai, we have crafted a visually appealing traditional market.

Key considerations for the redesign of the caravanserai into a traditional market include:

1. Preservation and restoration of the original architectural features of the caravanserai such as gates, wooden ceilings, and distinctive facades.

2. Integration of new elements like open spaces, shops, cafes, and other amenities into the design.

3. Utilization of traditional materials such as wood, brick, tiles, and plaster to maintain authenticity.

4. Provision of designated areas for showcasing local products and handicrafts.

5. Creation of inviting and comfortable spaces for visitors to enhance their experience.

6. Incorporation of a ceiling with wooden beams to add character to the project.

Through these strategic approaches and by infusing creativity and artistic flair, a charming traditional market has been fashioned within the old caravanserai. By preserving the original architectural elements while introducing new enhancements, a distinct and alluring space for visitors has been established. This project has the potential to become a focal point for tourists and aficionados of traditional culture and art, thereby enriching the local community and region as a whole.

Location: Iran, Kashmar
Area: 2900 square meters
Type: Ancient monuments/ Registered with the Cultural Heritage and Tourism Organization
Status: Designed
Student: Toktam Rasaei (Master student of Interior Architecture, Ferdows Institute of Higher Education, Mashhad, Iran)
Supervisor: Dr iman mirshojaeian (Assistant Professor, Department of Architecture, Ferdows Higher Education Institute, Mashhad, Iran)
HH HOME that improves life and work with happiness
yeganeh poustchiniyan Iran (2024-)

May 13, 2024
This architectural house is full of light and color, created by the magic of happy architecture. In the depths of fantasy, a house named "Smile" has been created; An architectural initiative that is recognized not only as a building but also as an attractive and refreshing work of art. This house has decorated every corner with the smiles of nature. A building that, with its large windows, gives plenty of light to the dazzling eyes of the sun, and enters every morning with a dance of light. The open spaces and interior designs of this house invite to be spectacular from different aspects. From the colorful walls full of attractive motifs to the clear and open spaces, everything in this house brings happiness and a feeling of a fruitful life. This is the place where every look brings a sudden smile on the lips; Because every corner of this house brings a story of happiness and peace and draws its residents to a world of color and light. Its walls are full of color and light and its windows open to a world of wonder and peace. Each of its rooms tells me a new story. The living room is a warm and welcoming world of color and light, where my memories are revived with a touch of joy and vitality. The bedroom opens windows to my dreams, where I fall asleep each night with a peaceful sleep and hope for tomorrow. My dream of a house is a house that is not only a roof for living but has a deep and real connection with the work environment. A space that draws in positive energy from every corner and turns every day into an amazing journey by showing its beauty. Vases whose flowers greet me with a smile on my face, paintings that each tell their own story, and furniture that makes me feel comfortable and lovely to relax. It shows that the house is a place not only for living but also an ideal and a dream that has become a work with love and art.

Location: Iran, Mashhad
Area: 300 square meters
Status: Designed

Every business needs happiness...
The relationship between architecture and happiness is an important topic, as designers and architects can contribute to creating a more enjoyable environment for everyone. From strategies to enhance mental health in collaborative workspaces to ways architecture can help prevent cognitive decline, understanding the potential impact of environmental neuroscience and the ways it applies to architecture is an essential skill for our profession. Burnout syndrome is an occupational phenomenon caused by chronic workplace stress and emotional tension, and it has affected more and more professionals every day. It is directly related to the daily working life of each person, not only with the operational aspects of the job but also with the physical environment. We spend an average of 1/3 of our day in work environments, so it's no surprise that they significantly affect our mental health. to create an environment where work and life become a unity; Work can be injected into life. In fact, due to the current issues of society and the increase in freelancing (teleworking), people tend to stay at home more. However, today's houses cannot meet their needs either physically, psychologically, or in terms of productivity at work... Happiness is one of the most important human needs that today's architects and designers are not paying attention to, and this causes an increase in disappointed people and makes them depressed in society. HH seeks to increase the quality of life of residents and improve productivity in business through spatial design according to the features of the happy architecture. We all need to smile, finally, by considering the characteristics of happy architecture, we can spend more time away from fatigue, at home and in the workplace. Happiness may sometimes be seen as trivial or unimportant, but research shows that happy people not only perform at a higher level at work but also tend to be more successful in their careers. Happiness is incredibly important but often overlooked, in fact, happiness is an aspect of our lives that can lead to improved productivity.
living space (rest and peace)
As the first place, the house must provide the living needs of the residents, including (eating, sleeping, etc.), security needs, social needs, the need for respect, and the need for self-actualization. Therefore, it is necessary to design a suitable and responsive space to meet each of the needs. Living space as the heart of the house and the main public space, with the use of "social furniture" has led to the promotion of social interactions in private. As the main private space of the house, the bedroom provides privacy and peace to the residents by using "appropriate light" and "possibility of controlling the environment". Vertical circulation in this project connects the floors through a staircase with a ceiling skylight, and in addition to providing proper light, it improves the sense of belonging in the residents. The materials used in the spaces, especially in the kitchen, have sought to create identity in the residents through the use of specific colors and textures. The design of the cozy corner on the north front of the first floor allows the user to experience various activities in his personal space. Meeting the diverse needs of residents will lead to their happiness and satisfaction.
Pottery workshop (work and activity)
Pottery workshop as the second place is the work space of a family member who makes pottery and teaches pottery to students in this workshop. The creative design of the workshop is an inspiration for those interested in the art of pottery, and the use of patterns and materials in line with the profession of pottery has led to the creation of a dynamic environment in harmony with nature.
The simultaneous combination of "happy architectural elements" with "traditional and innovative pottery techniques" in the design of the workshop has resulted in the formation of a unique learning experience. In this space, it has been tried to create the index of "personal independence" and "possibility of control the environment" for users, through the design of various spaces to provide the spectrum of privacy (individual privacy and collective privacy). Providing the user's need to perform various activities such as "sharing ideas and experiences", "designing and creating works" and "resting and rejuvenating" in spaces with individual and collective solitude, leads to a feeling of happiness and satisfaction.
Animal-keeping space (recreation and therapy)
Since cats are very fond of chasing and hunting, considering holes of different sizes and heights in the walls of the playroom allows them to benefit from their hunting skills. The combination of white color on the walls and the surrounding environment brings a feeling of peace and tranquility to cats and their owners. The presence of a full-length window also allows cats to benefit from natural light and communicate with the outside world. Finally, this playroom not only meets the physical needs of cats but also creates a calm and beautiful environment for all residents of the house through color combination and design.

Designer: Yeganeh Poustchiniyan (Master student of Interior Architecture, Ferdows Institute of Higher Education, Mashhad, Iran)
Instructor: Dr Maryam Mojtabavi (Assistant Professor, Department of Architecture, Ferdows Institute of Higher Education, Mashhad, Iran)

Under Support of:
Ferdows Institute of Higher Education, Mashhad, Iran
Jawhar Marsa Alam Cultural Hub
Yara Akram Egypt (2021-)

Jan 20, 2024
-Introduction:
Jawhar Marsa Alam is an “Underwater cultural Hub” which acts as a mixture between an aquarium and a marine cultural center which helps in spreading awareness about marine life and marine creatures. It will aim to achieve a save and sustainable space for marine creatures, while educating people in a fun, creative, and interactive ways. It is a touristy location that will helps Egypt internal and external tourism. Its main design concept is merging the interior space with the surrounding nature elements “Mountains, Sea, Sky, and Greenery”. The main source of inspiration are the contour lines of the mountains. The main color scheme will be beige color of the mountains and sand, and shades of blue of the sea. The materials will be sustainable, clean, and some will be recycled materials.

-Location:
Marsa Alam: It is located 274 km south of Hurghada, Egypt on the west coast of the Red Sea. It is Well known for its soft sand and clear blue water, Coral reefs, About 5,000 dolphins live there, Hammer shark, Colored and spotted fish, Turtles, and Dugong.

-Sustainable Development Goals “SDGs”
The project focuses on targets that achieves these SDGs Goals:
Goal number 14 “Life Below Water”
Goal number 13 “Climate Change”
Goal number 12 “Responsible Consumption and Production”

-Project Amis:
1-Understanding ways of supporting a better life through interior design in underwater culture hubs.
2-Investigating new ways in usage of recycled and non-toxic materials in underwater culture hubs.
3-Formulate a design program of an underwater culture hub to achieve a better life through interior design.
4-Encourage sustainable tourism.
5-Educating People about Marine Life.

-Design Concept:
Its main design concept is merging the interior space with the surrounding nature elements “Mountains, Sea, Sky, and Greenery”. The main source of inspiration are the contour lines of the mountains. The color scheme used is beige color of the mountains and sand, and shades of blue of the sea and sky. The materials will be sustainable, clean, and some will be recycled materials.

-Project Zones:
Entrance
Reception
Library café and restaurant
Aquarium
Marine museum
Awareness and educational hall
Workshop
Kids play area
Gallery
Theater
Administration Area
Vip Zone
Toilets
Inner courtyard
Parking


The Project Area: 45 acre, Zone1 Area: 2400 Meter*2 , Zone 2 Area: 1700 Meter*2
The space helps in spreading awareness and educating people about marine life and marine creatures. While using sustainable materials, and interactive ways.

Zone 1 “Restaurant and Library Café”:
This zone consists of Library Café Where people can read while having drinks or eat, and a restaurant. This Zone height is 11 meters, 5 meters of them are under the sea level the sea acts as a natural aquarium for the guests and 6 meters start at the sea level which shows the mountains and sky. It achieves the design goal by merging the indoor with the outdoor.

Zone 2 “Aquarium”:
-Seeing and learning about marine creatures
-Interactive smart screens

Systems Used:
- HVAC system
- Sound system
- Lighting system
- Fire system
-Natural ventilation
-Natural Lighting
-Solar system
-Recycled Materials


Project by: Yara Akram Fawzy

Under the supervision of:
-Prof. Dr Rasha El zeiny
-Prof. Dr. Ola Hahem
-Assoc. Prof. Dr. Hoda Madkour
-Assoc. Prof. Dr. Dalia Ezzat
-L.A. Tarek Mohamed