Submitted by WA Contents

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

China Architecture News - Jun 21, 2019 - 02:00   1369 views

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

LUO studio has designed a micro office for a graphics printing company in Beijing, which merely occupies 9,639 square meters. Named 9.639 — An Inserted Variable Office, the studio tried to create the single limited space with multiple and transformable functions, so as to obtain infinite usage possibilities in it, such as for working, meeting, presentation, and display.

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

Based in Beijing, where "space" is relatively expensive, the chief designer Luo Yujie has been studying how to integrate multiple functions to maximize the utilization of space. For instance, he once designed a piece of large furniture that combined the functions of storage, sofa and computer desk in his small residence, and customized a variable and versatile work desk for architects.  

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

Similar design concept was applied to this project too, which was accidental yet very necessary. Since digitalization has led to the sharp decrease in paper printing volume, the client, a service provider engaged in graphics printing industry, intended to separate a small office in its existing workspace, so as to establish a design department and transform its single printing service into a "printing + design" mode. 

The newly-designed office was expected to be fine and tiny, distinguished from the existing workspace, adaptive to future changes, and able to return to the original spatial state.

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

Integration of Functions & Changeable Space

Based on site conditions, LUO studio chose to create the new office in a corner. Considering that the "printing + design" service mode requires face-to-face communication between customers and graphic designers, the smallest work station can accommodate two people sitting together for interaction. 

The micro office is composed of several minimal modular units, which are 1.53 m, 0.9 m and 1,377-square-metre in length, width and area. Each unit integrates the basic supportive elements for working, including seat, desk, cabinet, lamp, socket, etc., which are set at reasonable heights on the upper area, bottom and the sides, conforming to ergonomic requirements.

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

To make the space variable, flexible X-shaped structures and hydraulic rods are perfectly combined. The desk and sitting surfaces can be raised (up to 1.2 m) and leveled, which function as not only desks and seats but also floorings. The cabinets in the upper area, serving for office supplies storage, can be opened and closed by stretching out and drawing back. 

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

"All modular units are interconnected seamlessly. And adjacent modules can be lifted and lowered alternately as well as converted between desk and stool. When arranged in an ascending order of height, the modular units together form a little meeting room," said the studio.

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

External Structure & Internal Enclosure

In order to avoid disturbing the employees working in the existing office during construction and allow restoring the space to its original state in case the client's new service mode doesn't go well, LUO studio made the interior structures self-stabilized. In this way, all those structures didn't need to be fixed with other installations, hence avoiding on-site decoration. 

Processed in the factory and then carried to the site and placed in specific positions, the interior structures can be operated after being powered up and can be easily moved or removed at any time.

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

As opposed to common architectures that have a exterior skin to enclose the framework, this micro office exposes its structures. The functional structures of desks can be seen clearly from the outside, which ensures the continuity of internal and external interfaces. The exterior structure was exposed, making it solid, durable and easy for maintenance. What's more, unnecessary manufacturing costs were saved.

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

The external metal structure and the warm wooden interior contrast and integrate with each other, and the glass exterior makes the space transparent and open. Remarkably, the section forms a C-shaped spatial pattern. The material palette, mainly consisting of wood, metal and glass, is simplistic and clear, which is helpful to prefabrication, installation and moving. 

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

The micro-office covers a 9,639-square-metre area, which is less than the area of an ordinary bedroom. "However, such a limited area can be an office equipped with 12 work stations, a meeting room for 18 people, a small exhibition room that accommodates 28 people, and a salon space featuring a stairs-like structure," added the architects. 

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

Satisfying the demands of working, conference, interaction, display, circuit, lighting and storage, it can also be deemed as a diminutive architecture, a piece of huge furniture and a large electric appliance.

However, from the point of view of LUO studio, it's more a spatial experiment and exploration focusing on urban problems.

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

Image © Zhang Shengbin

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

Image © Zhang Shengbin

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

Image © Zhang Shengbin

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

Image © Zhang Shengbin

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

LUO studio designed one module that can adapt to various office spaces in Beijing

Project facts

Design & production team: LUO studio 

Designers: LuoYujie, Lu Zhuojian

Client: Beijing QianBaiHua Digital Printing Co., Ltd.

Locations: 2F, Building 1, Huajiadi Community, Chaoyang District, Beijing, China / No. 2, Row 5, East Zone, 318 International Art Village, Hegezhuang, Chaoyang District, Beijing, China 

Area: 9.639 m2

Design time: March 2017

Completion time: September 2018

Top image © Zhang Shengbin

All images © Jin Weiqi unless otherwise stated. 

All drawings © LUO studio 

> via LUO studio