Considering the needs of space users is what has made this project achieve good results. Adhering to design standards, its diverse spaces and functions, along with good landscaping, has created an interactive space. Also, the use of familiar shapes such as old domes and native materials has helped to connect people more with the space and a project has been formed in accordance with the context. Increasing the level of green space, renewable local materials, using recycled materials and reducing project implementation costs through on-site construction techniques have led to a sustainable project. The visual and functional appeals and creative background design have made this urban space acceptable among users.
One of the challenges in this design was the presence of old trees left over from the previous garden. All the trees have been preserved in the new design and they have been used to define the main and secondary axes of the space. These trees have been emphasized more as a strong point in this land in the new design. Also, the lack of irrigation conditions and the provision of water resources to revive the garden and preserve and maintain the trees and new vegetation that have been planted are another obstacles in this design.
Among the other design challenges, presence of a government employer were the restrictions on the use of special materials and costs. That's why we tried to create a creative and diverse design from local materials at the lowest cost. Also, the site's own materials were used for the construction of the living rooms in order to help reduce costs and the integrity of the design, while a creative variety of types of living rooms can be seen in the space. Also, all the lighting of the space is handmade and recycled materials are used.

2020

2021

The main axis with a width of 6m and the middle water path with a width of .05m lead to a central circular space with 5m radius and a tree in the middle of the water basin as a focal point. The central space is 80 cm lower to define more privacy. This difference in height has been solved with two platforms of 40 cm height around it for sitting and 6 steps of 15 cm height for easy access to the space, provide a more private communal place. Other paths of the park are defined in different directions with different widths from 8 m to 1 m to provide a variety of visual angles and spatial experiences.
In combination with the linear routes, the break points and creative sitting areas are designed to be suspended and extended from the flooring. Seats varying in length from 3 meters along the main paths to 12 meters length around the children's playground area have been considered. The children's playground area is a contemporary design derived from the old domes of Iran, consisting of 7 soft continuous domes with different heights from 40 cm to 80 cm and also with radii corresponding to its height.
The walls defining the park in a curved shape with a radius of 60 cm from the floor are continuously extended up to a height of 3 meters to create a unified and continuous design.
The lighting of space is designed to use recycled materials to help comply with the principles of sustainability. 10 cm diameter pipes for 3 m lighting bases and 8 cm diameter pipes for 0.8 m lighting bases along with double-sided caps with warm LED lights are designed.
The type of material used in this project is indigenous to suit the climate of the region. Red brick has been used the most and it has been used in various and creative ways to feel the diversity of the spatial experience in this park, and it has created a variety of living spaces with the possibility of creative uses. The soft and integrated design that starts from the floor comes on the seats and goes up the wall and forms a coherent and integrated design. A space that has turned from a barren and dry land into a green and pleasant environment and has been welcomed by citizens as a gathering place. This project is designed in a space of 3500 square meters, and all the parts, including seating and lighting, are completely made in the project workshop with hand-made techniques and appropriate to the location and nature of the project, and no ready-made samples have been purchased which helps to make the project special.

Group Name: Point Architecture Studio

Designed by: Sedighe Eskandarpour, Mahsa Saedizade, Parisa Sherafati

Contact email: [email protected]

Year of Completion: 2021

Building area:45000 M2

Photography Copyright: Sedighe Eskandarpour, Mahsa Saedizade, Parisa Sherafati

Project Management Office: Shiraz Municipality

Furniture Design: Sedighe Eskandarpour, Mahsa Saedizade, Parisa Sherafati

/

Sedighe Mahsa Parisa Eskandarpour Saedizade Sherafati