World Architecture Awards 10+5+X Submissions

World Architecture Awards Submissions / 39th Cycle

Please use this and the following pages to rate if you are a signed-in registered member of World Architecture Community, or to vote if you are a Honorary Member or one of the winners of a previous cycle WA Awards 10+5+X. You will find the shortlist of the projects participating in the current cycle below and in the following pages. Feel free to rate for as many projects as you wish. Thank you for your support of the WA Awards 10+5+X and making this the one of the few architecture competitions where the community also has 5 projects to chose in each of our 3 categories (Realised, Designed and Student). After completing Architectural Projects category, please continue your rating/voting with Interior Design Projects category in the orange button below.

How to participate WA Awards Submissions WA Awards Winners
Architectural Projects Interior Design Projects
Folded Garten (Bahe-e-Takht)
shaaroffice Iran (2021-)

Nov 08, 2021
Shiraz is mostly known as “city of artificial Gardens” and the term garden and green space plays an important role in designing in Shiraz so that the concept of this alternative is derived from the term garden. On the other hand, the relation of architecture with the problem of the land use and the meaning of the green areas in the cities are important factors that should be considered in designing process. Nowadays, gardens in the center of Shiraz (especially the old ones) demolish to be residential complexes (due to the problem of migration to cities, more houses are demanded) and; this would be continued in future. The problem of keeping and creating green areas is now a critical challenge for people who care about environment. In Shiraz, building gardens out of city borders for recreational life of e families on the weekends, was a tradition and we can see how this city was developed without destroying any garden and on the contrary people were adding green area to the city. Since Shiraz grows gradually these gardens, become the residential places regarding the protection of the “Gardens” as “city garden” and new gardens built to keep this tradition of urban planning. Unfortunately, this procedure shifted to uncontrollable urban developing by developers and this city treasure decreased dramatically in few years.
As it is obvious the changes in Shiraz (and of course any other city) is inevitable therefore, finding an alternative design to answer the need for the city development and building gardens as an identification of Shiraz, is necessity. On the other hand, the architects, at least, in Shiraz, did not work on the new methods of gardening and the building villas to keep the tradition of urban development. While it is completely clear that considering new methods can be useful.
There are different types of the gardening in Shiraz; one is gardening on the rage of the mountains that surrounded city and the problem of producing the stages of gardens in different levels produces a wonderful gardening called “Bagh e Takht” – stage garden-. This method brings back the memories of the Frank frank lloyd wright wright falling water building to produce the ceilings in the space in addition to the concept of “roof garden”.
To illustrate it, dividing a garden into stages in different levels let us find spaces underneath of these stages to solve the problem of Iranian life cycle functions as well as new gardening increasing the green surfaces of the city. This method is ecofriendly and sustainable and a suitable answer to the subject of Shiraz city development. This new gardening assumed to be a remedy for the wakened lots left because of garden demolition, building complexes in the middle of the city.
To sum the suggested alternative villa garden tries to fulfil those concepts came above.

occupied area:600 ㎡
Materials:
concrete
White Stone

Ahmad Ghodsimanesh
Mohsen Natanj
Samane Zare
Maryam Nazemolboka
Mahdieh Hedayati
Mozhgan Asefi
Zohre Tavakoli
GUANGZHOU 37 INTERACTIVE ENTERTAINMENT HEADQUARTERS
Guowei Zhang China (2020-)

Nov 17, 2021
Sanqi Interactive Entertainment Global Headquarters located is located in the heart of Pazhou CBD in Guangzhou City. Pazhou has obvious geographical advantages, which faces the Zhujiang New Town and Guangzhou International Financial Center across the river, forming the “Golden Triangle” for economic development at the central area of Guangzhou and becoming the core engine for creativity and growth of the city in the future.

Sanqi Interactive Entertainment Network Technology Group initiated the design competition in August 2020 to solicit design schemes globally for its future headquarters building. GWP Architects team led by Chief Architect John Zhang competed with many other renowned design firms and eventually won with the design concept of “home for fun-loving hearts where joy is created”, and will continue to provide comprehensive design services in the upcoming phases of the project.

The design concept of GWP echoes and resonates with corporate culture of Sanqi Interactive Entertainment Network Technology Group (as a leading enterprise in Guangzhou's game entertainment industry). The project’s design fully balances a series of technical implementation issues such as function, space comfort, ecological energy saving, and assembly construction. GWP proposes to create a future-oriented, people-oriented, lively and interesting space for this headquarters office’s environment, creating a rich and diverse space experience and interaction.

The design concept “Home for fun-loving hearts where joy is created” matches the company’s corporate mission “bringing fun to the world” precisely. 37 Interactive Entertainment Global HQ respects employees’ experiences and focuses on details in order to bring forth products with dedication. It will be another successful example where the corporate and the designer refresh the public recognition of “fun-loving hearts” and “creativity”.

The three-dimensional greening 360° spiral covers the entire building from bottom to top. To adapt to the characteristics of Lingnan climate, GWP designed a modular skin system on the building's facade. Through controlling the combination of modules, it forms a reasonable way of shading, ensuring natural lighting in the room and reducing solar radiation which achieves efficient energy-saving control, and giving the building an aesthetic charm. A modular plane system build to adapt to the flexible needs of enterprises for space utilization and the possibility of irregular function conversion . In a standard long and wide box space, office modules, meeting modules, and public activity modules are formulated. The number and location of each module in the standard layer can be flexibly deployed according to needs.

The foundation stone laying ceremony was held in April 2021 and the project is now under construction.

Project stage: under construction, planned to be completed in 2024
Building area: 89,000 ㎡
Land area: 6427 ㎡
Chief architect: Tina Ping Wang, Guowei Zhang
Design team: GWP Architects
Hue Square
ARDOR Architects Vietnam (2020-)

Nov 08, 2021
The project is based in Le Loi - the main street of Hue city, where a wide panorama view of the Perfume River is covered. Hence, the property is constructed to become an accentuation on the street of Le Loi as well as a landmark the city of Hue. The project is anticipated to perform in such a way that it is the first building in Hue to meet the EDGE Preliminary Certificate (Excellence in Design for Greater Efficiencies, IFC, World Bank Group) standard, and make contribution to the regional economic development.

50 hotel rooms are arranged in the building tower. While the commercial area is operated in the podium of the building with utility services such as shopping mall, food courts, restaurants, outdoor swimming pools. Hue Square building are not only intended to perform as Trade & Hotel, the Architecture design of the construction is inspired by our study of Hue urban context. Hence, the final outcome is relevant to the surroundings, exhibit featuring aspects of the project.

Initially, the project was influenced by how facades in Hue are elevated with the modern square contours in contrast to the classic arches. The painted colours from the old palace Architecture further describe their different existence in time but well-balanced for the aesthetic of any buildings. Therefore, the straight outline of the windows in addition to the curve of archways are the key components to illustrate Hue Square Building, show appreciation to the cultural value in Hue.

The façade is acknowledged to be the first impression of the property. The chunky concrete is painted red - the distinctive color favoured in East Asia as well as in many buildings in Vietnam owing to the fortune that red is believed to arrive.

Hue Square Building is the pioneer in management, environmental protection and sustainable development in the city of Hue. It is what the design team determine to gift Hue city a unique construction, and cultural symbolism for the pride of the region.

Project name: Hue Square
Site area: 940.76m2
Gross floor area: 7,240.86m2
Building height: 36m
Number of floors: 9 storeys, 2 basements
Number of hotel rooms: 50 rooms
Owner: Luks Cement (Vietnam) CO. LTD
Developer: Luks International Vietnam CO. LTD
Architecture Design: ARDOR Architects
Principal Architect: Tra Le Hai Dang
Design team: Nguyen Quang Huy, Phan Ba Trung Kien
Structural & MEP Design: RFR FV
Interior Design: P’tit Design Studio
Green Consultant (EDGE Certificate): ARDOR Green
Project Manager: Khang Nam Engineering
Kos Kindergarten
r.a.f.studio Turkey (2018-0000)

Aug 05, 2021
In the kindergarten project located in Konya Organized Industrial zone and near the highway, building typology with a courtyard is taken as a reference in order to ensure that children receive a more sheltered, introverted education. With this typology, in which education is connected not only in the closed classroom area, but also in the open areas, it is aimed to connect the city's memory of the Seljuk Period Architecture. Spreading up to the construction boundary of the site, the single-storey building was divided into four separate blocks, namely the administrative block, the class blocks and the social block, in line with the kindergarten program. These blocks are interconnected by the circulation areas connecting the entrance and the courtyard. Circulation areas are also turning into playgrounds, which are continuation of education in classrooms. In the summer, the courtyard glass dividers open completely and this place become integrated with the playground. The blocks are designed as reinforced concrete load-bearing system, the connecting circulation areas and the roof, are designed as steel carrier system which are supported by reinforced concrete.

The building entrance is given from the south. Administrative units are located close to the welcoming part. In this way, clean foot / dirty foot separation is made and the connection of the guests with the educational units is limited. The blocks are raised towards the road and through the north which is dominant wind direction, on the other hand the roofs were inclined to displace the wind. In order to disconnect the harsh winds coming from the north and the school's connection with the ring road, a wind-cutting, evergreen landscape has been proposed in this direction of the parcel.

Gymnasium, dining hall and multi-purpose classroom units are solved in the block which looks through the road. All technical areas of the building have been solved and ladder connection has been made. This connection also provides a service entrance to the dining hall kitchen. The gym, which is intended to be used as a multi-purpose hall where the guests can be held, is located near the entrance. In the multi-purpose classroom, which is cascaded in itself for the implementation of music and theater lessons, movable panels are placed on the boundary of the playground. In this way, it can be integrated with the playground if necessary.

Class blocks are located in south and east directions, which are more climatic. Open space solutions associated with classrooms are located in these directions, which are also linked to existing parking spaces. In these open spaces, urban furnitures are designed which encourage children for creative games, also application areas are proposed where they can practice agriculture. Classes are designed as 3 meters inside from the facade, and it creates semi-closed playground corridors between application areas and classes. These corridors also became a buffer zone against harsh climatic conditions. Class units are designed as a monolithic volume suitable for the conversion of the sleeping area / playground / training area, also all the required parts of itself like WC, storage, cloakroom are planned inside the classes. The inclined triangular surfaces given by the roof slope were evaluated as skylights to better benefit from daylight.

Location: Konya, Turkey

Year: 2018

Area: 2.500 m2
Lead Architects : Aydan Aslan Erkan , Hasan Agah Erkan
Design Team : Mustafa Anıl Erkan, Ahmet Emiroğlu
Visualisation: Sümeyye Nur Öztürk, Hatice Nur Bülbül
LA SERENITA
Sanjay Puri India (2021-2021)

Nov 08, 2021
Located on a gently sloping site of 10432 sqm along a large picturesque lake amidst hills in Mulshi , Maharashtra, India, this hotel is designed in a sustainable way.
Organically laid out along the existing contours without disturbing the natural topography, 22 rooms, a restaurant & a spa facility with a swimming pool , each frame unrestricted views of the natural surroundings. Orienting all the facilities towards the lake on the northern side with large over hanging roofs to create sheltered outdoor spaces the design of each structure mitigates heat gain whilst capitalizing on the views.
All the structures are proposed to be built with laterite, a natural clay rock available in the region, along with wood famed roofs and clay tiles.
Indoor spaces are kept minimal with large outdoor sheltered spaces & gardens to encourage people to engage with the outdoors, simultaneously rendering the built spaces energy efficient.
The rooms are purposely isolated from each other to allow privacy and are located on the perimeter directly facing the lake with each room opening into gardens.
The restaurant and reception are located at the highest point of the site equidistant from most rooms.
The spa & pool are located in the north west corner with the pool cantilevered over a steep drop overlooking the lake.
The design of La Serenita promotes a sustainable lifestyle taking cognizance of the site contours, the location, the available materials & the climate responding effectively to all the parameters cohesively to create a natural environment amidst nature.


-
AR.SANJAY PURI, AR.SANYA GUPTA, AR.ANUSHKA KUBSAD