DETURE CULSIGN DESIGNED A SUSTAINABLE TREEHOUSE SUITE SHAPED WITH BAMBOO MATERIALS IN MEXICO

Deture Culsign designed a new eco-friendly treehouse suite in Mexico by using bamboo and local materials, which offers a new eco-home for travellers from all around. Located in Playa Icacos, one of the most famous beaches in Southern Mexico, this minimalist but aesthetically designed and functioned modern suite was completed only in 6 months from the initial design of the project. 

Stroll the one-mile beach of this 12-key 200 acre eco-resort, and what draws your gaze is an elliptical shaped bamboo wrapped platform hovering somewhere between the canopy of palms above and green shrubbery below. This perch is the beachfront bedroom of the 65 square-meter (700sf) bi-level treehouse suite.

Image © Leonardo Palafox

According to the architect's design approach, it is hard to distinguish interior from exterior, there is an open-air lower- level villa housing the sitting area and bathroom and upper-level perch for the sleeping area. The villa’s palm-tree-pierced, clay tile roof and exposed wood beams provide a textural ceiling for the lounge and bathroom, where locally sourced wood becomes countertop, carved stone is the vessel sink and hand-laid pebbles create the graphic shower floor. 

Image © Leonardo Palafox

Bamboo screening provides privacy while the roof is intentionally carved back so showering can be experienced outdoors, revealing palm trees by day and a blanket of stars by night. With all water heated by solar, all water recycled, all electrical provided by 100% solar power and all- inclusive yoga classes, the impassioned eco-traveler or curious explorer can find harmonious balance with the surroundings and one’s self.

Image © The Cubic Studio

The perch removes all unnecessary elements to deliver an au naturel, immersive retreat. An oversized, curved wood door perfectly arches to the bamboo sheathed perch. Minimal locally made furnishing deliver unobstructed front and rear views, while hatch windows scatter about for continual peeks of nature and support passive cooling. Interior and exterior bamboo shoot reflects splaying branches of a true perch. 

Image © Leonardo Palafox

Locally sourced woods create the perch edges of floor, ceiling and wall, each stagger as the randomization of elements found in nature. Hoping to nudge guests to peel away typical inhibitions, a two-person floor hammock with unobstructed views down gives a true sense of suspension. With an expedited schedule, it took 6 months from the initial design meeting, to receiving the first treehouse suite guest.

Image © Leonardo Palafox

Image © Leonardo Palafox

Image © The Cubic Studio

Image © Leonardo Palafox

Image © The Cubic Studio

Image © The Cubic Studio

Project Facts

Project name: Treehouse Suite at Playa Viva Sustainable Boutique Hotel 

Architecture and Interior Design Firm: Deture Culsign, Architecture+Interiors 

Location: Playa Icacos, Juluchuca, Guerrero, Mexico 

Owner: David Leventhal 

Management Company: Playa Viva S de RL de CV 

Date project completed: October 2015 

Project Schedule: Expedited, only 6 months from design initiation to welcoming first guest 

Total square footage: 700sf / 65 sqm 

Top image © The Cubic Studio

> via Deture Culsign