Submitted by WA Contents

Kengo Kuma’s Tsubomi Villas adapt to Bali’s climate with organic geometry and wooden screen layers

Indonesia Architecture News - Jan 24, 2017 - 13:54   15223 views

Kengo Kuma’s Tsubomi Villas adapt to Bali’s climate with organic geometry and  wooden screen layers

Kengo Kuma has envisioned a group of villas considering different climatic conditions of the Bukit Peninsula, the southernmost point of Bali, about 20km south from the airport. 

Named Tsubomi Villas, Kuma's design series feature three types of functions including 6 Villas, Yoga Pavilion and Greenhouse, embedded in landscape and merged with architecture and nature.

Kengo Kuma’s Tsubomi Villas adapt to Bali’s climate with organic geometry and  wooden screen layers

The villa series are built in gently inclined site, which is close to dramatic sandstone cliff, typical for Bali peninsula coast- ''Tsubomi'' in Japanese means flower bud. Each villa has a big garden including water features, local vegetation with diverse density: from high palm trees to lower layer of flowers, loved by client.

Overlapping surface geometries are based on hyperbolic paraboloid formula, with straight wooden louvers screen and major part of the roof structure. There are 3 different types of villas, corresponding to existing topography, with interior design tailored for each family member. 

Kengo Kuma’s Tsubomi Villas adapt to Bali’s climate with organic geometry and  wooden screen layers

Occupying a total of 3,600 square-metre area, all villas are oriented to the south have both sunrise and sunset views-Tsubomi villas with organic geometry and overlapped wooden screen layers are designed in a way that privacy and openness can coexist, having dialog with the nature. 

The overall site area encompasses 20,000 square-meters. Tentative constructions are expected to be completed in 2018. 

Kengo Kuma’s Tsubomi Villas adapt to Bali’s climate with organic geometry and  wooden screen layers

Kengo Kuma’s Tsubomi Villas adapt to Bali’s climate with organic geometry and  wooden screen layers

Kengo Kuma’s Tsubomi Villas adapt to Bali’s climate with organic geometry and  wooden screen layers

Kengo Kuma’s Tsubomi Villas adapt to Bali’s climate with organic geometry and  wooden screen layers

Kengo Kuma’s Tsubomi Villas adapt to Bali’s climate with organic geometry and  wooden screen layers

Kengo Kuma’s Tsubomi Villas adapt to Bali’s climate with organic geometry and  wooden screen layers

Project facts

Location: Bali, Indonesia
Tentative construction completion: 2018
Function: 6 Villas + Yoga Pavilion + Greenhouse
Site area: 20.000m2
Total Floor Area: 3600 m2

All images © Kengo Kuma & Associates

> via Kengo Kuma & Associates